Новини

145 години от осовобождението. България чества 3 март с редица прояви в страната

  03.03.2023 07:59  
145 години от осовобождението. България чества 3 март с редица прояви в страната
  google

България отбелязва 145 години от Освобождението. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който България е освободена от османско робство и се поставя началото на Третата българска държава.

По традиция, кулминацията на празника е на историческия връх Шипка.

Домакин на честванията тази година е община Габрово е ще започнат в 9:00 ч. сутринта с панихида в памет на загиналите за свободата на България. Тя ще бъде отслужена в храма "Успение на Пресвета Богородица".

В 9:30 ч. националният флаг ще бъде тържествено издигнат на площад "Възраждане" в Габрово и ще започне традиционният поход към историческия връх Св. Никола, известен още като Шипка, където се издига Паметникът на свободата.

В 11.00 часа започва военният ритуал по издигане на националния трибагреник пред Паметника на незнайния войн в София. Президентът Румен Радев ще произнесе реч. 

От 11:30 ч. е тържествената церемония по поднасяне на венци пред Паметника на свободата. На нея ще присъстват служебният премиер Гълъб Донев, служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев и служебният военен министър Димитър Стоянов.

В 18:30 ч. в София ще се проведе тържествената заря-проверка по случай националния празник. 

В Бургас, Благоевград и Сопот честванията по случай Трети март започнаха още снощи. В цялата страна са подготвени празнични програми.

С тържествена заря-проверка националният празник ще бъде отбелязан и в Пловдив от 18:30 ч., Варна – 19:30 ч., Сливен - 19:00 ч.

Честванията в Благоевград продължават от 10:30 часа, като пред Регионалния музей в града ще бъде изнесен "Урок по родолюбие". В Бургас са подготвили творческо калиграфско ателие в Регионалната библиотека "Пейо К. Яворов". С празнично шествие, предвождано от 25-метров национален флаг, ще започнат тържествата във Враца. В Казанлък тържествата започват от 9:30 часа с благодарствен молебен в храм паметника "Св. Рождество Христово" в град Шипка. Градската художествена галерия в Стара Загора ще работи с вход свободен през целия ден утре. В Шумен е открита фотодокументална изложба "146 години Шипченска епопея".

Редица музеи в страната ще работят с вход свободен през целия ден утре.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14