Свят

Президентът на Узбекистан нулира мандатите си, за да има още два

  01.05.2023 13:00  
Президентът на Узбекистан нулира мандатите си, за да има още два

Узбекистан прие на референдум пакет от конституционни изменения, които ще позволят на президента Шавкат Мирзийоев да се кандидатира за още два седемгодишни мандата, след като настоящият му изтече през 2026 г., предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на частични резултати от гласуването.

Реформата, приета вчера с 90,21 процента от гласовете, нулира броя на президентските мандати на Мирзийоев и така той ще може да се кандидатира още два пъти за държавен глава. По същия начин постъпиха Русия и Турция, които чрез конституционни промени занулиха мандатите на Владимир Путин и Реджеп Ердоган, за да продължат да управляват след пределния срок.

65-годишният Мирзийоев отвори икономиката на бившата съветска република, подобри значително връзките със Запада и ограничи правомощията на службите за сигурност, чието господство през предходните десетилетия бе превърнало 35-милионната страна в полицейска държава.

Въпреки че западните партньори на Ташкент едва ли ще одобрят увеличаването на президентските правомощия, Узбекистан не рискува много, тъй като Западът търси подкрепа от бившите съветски републики в усилията си да изолира Русия заради войната в Украйна.


Анкета

Следват ли се заветите на Ботев и Левски за единство и независимост и днес?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14