Анализи

Извънредно изявление на премиера Николай Денков

  28.10.2023 15:24  
Извънредно изявление на премиера Николай Денков

Премиерът заплаши с оставка ГЕРБ заради устройствата за гласуване: Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет
Сменят зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев, който подписа "онзи" доклад за машинното удостоверяване. Денков не вижда защо да показва документа публично: "Да го разпространиш на сайта на Министерския съвет означава да легитимираш една лъжа"
На последните местни избори имаше 660 хил. невалидни хартиени бюлетини, можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани заради тях, каза още министър-председателят
Срокът за сертифициране на машините е в 17 ч. днес, а вчера, далеч преди изтичането на този краен срок, ЦИК забрани гласуването с тях

Обръщам се към ЦИК - имате всички основания да преразгледате вчерашната си заповед и да върнете машинното гласуване. Докладът за съответствие на Министерството на електронното управление е достатъчно юридическо основание за този ваш акт. МВР е готово при промяна на решението да достави машините навреме в изборните секции.

Това каза премиерът Николай Денков по време на извънредно изявление в Министерския съвет. Решението на ЦИК е взето в разрез с Изборния кодекс, подчерта премиерът. Смятам, че това е злоупотреба и нарушение на Изборния кодекс, продължи той. Министерският съвет е готов веднага да гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, каза Денков. Той очаква такова предложение да постъпи от настоящия шеф на агенцията.

Днес е ден за размисъл, в който трябва да решим за кого да гласуваме. Вместо това отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме - с машини или само на хартия. Защо е важно това? Защото на последните местни избори, проведени само с хартиени бюлетини, над 660 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани с тях. Именно затова след последните местни избори бяха въведени машините. Бюлетините от тях не могат да стават недействителни и това дава много по-голяма увереност, че крайният резултат е коректно отчетен, каза премиерът.

Срокът за сертифициране на машините е в 17 ч. днес. Вчера, далеч преди изтичането на този краен срок, ЦИК забрани гласуването с тях. Това решение се основава само и единствено на един доклад на ДАНС, в който наблюдения, които са направени в контролирана среда, в стая, която се наблюдава непрекъснато, са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Те са неоснователни. Първо - машините в момента играят ролята на принтери, достатъчно е да погледнете какво са отпечатали като бюлетина, за да бъдете сигурни, че вашият вот е отчетен коректно, каза още Денков. 

Второ - видеозаписите и снимките, за които става дума в този доклад, са част от рутинна процедура, с която се подготвя докладът в Министерството на електронното управление, за да се удостовери коректната работа на машините. Внушение е, че те могат да повлияят на машинния вот. Това не е вярно, увери премиерът.

Трето - в законоустановения срок отговорните лица и експертите в Министерството на електронното управление публикуваха тяхното категорично решение, че машините съответстват на чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс. С други думи - че машините могат да бъдат използвани утре на изборите.

Четвърто - докладът на ДАНС е във формат, който не отговаря на законовите изисквания, той няма атрибутите, които се изискват от Закона за защита на класифицираната информация. Създава се впечатлението, че нарочно липсва изискването за класифицирана информация, за да може този доклад да бъде разпространен максимално бързо и без проверка на фактите, и така да се постигнат манипулативните цели преди самия изборен ден, каза той.

Пето - ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед. Всеки може да види съобщението на сайта на МВР, качено днес, в което е обяснено, че на 26 октомври 2023 г. ЦИК изпраща две писма - до министъра на вътрешните работи и да директора на главна дирекция "Жандармерия", с които разрешава разпределението на машините по рамките за товарене и експедиране, подчерта Денков.

Шесто - ЦИК заблудиха обществото и че решението за удостоверяване на машините е подписано само от отговорния зам.-министър на електронното управление. Това решение е подписано също и от и.д. председател на Българския институт по метрология и от председателя на УС на Българския институт за стандартизация. Това решение е издадено на база на доклад, който от своя страна е подписан от ръководителите на четирите екипа за оценка на съответствието на машините с Изборния кодекс. Единият от тях е председател на контролния съвет на Българския институт по стандартизация, вторият е главният секретар на Българския институт по метрология, а другите двама са отговорни експерти в Министерството на електронното управление, допълни той.

Седмо - всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакцияот другите институции като Върховния административен съд, например, който излезе със съобщение, че ще разгледа случая най-рано в понеделник - т.е. след първия тур на изборите. Сигурен съм, че след години събитията от вчерашния и днешния ден ще се анализират в учебниците по история като класически пример за активно мероприятие, опитващо се да опорочи изборния процес, каза той.

Не виждам защо да представям един доклад, който представлява манипулация. Да я разпространиш на сайта на Министерския съвет означава да легитимираш една лъжа, настоя премиерът.

Процесът на верифициране е делегиран на този зам.-министър, защото това съответства на неговата експертиза, той работи в екип. Затова отговорността е на неговите плещи. Той е натоварен с тази заповед и заедно с експертите са се подписали единодушно, че всичко е наред. ЦИК трябваше да изчакат. Още една дезинформация беше казана, това, което е представил министър Йоловски, е, че документът за верификация не е предоставен, защото не е подписан, тъй като тя трябва да приключи днес. А ЦИК го представиха, че е два ли не никога няма да има такъв документ, посочи Денков. Процесът с верификацията не е свързан с доставките на машините. Например, тези в чужбина сме ги изпратили много преди това, каза той. Ако министър Йоловски е нарушил правилата, тогава има смисъл да му се иска оставката. Аз не виждам такава причина. По отношение на зам.-министъра ще бъде направена проверка, допълва той.

По отношение на политическите партньори - както и друг път съм казвал, те трябва да решат в какъв свят искат да живеят и какво е тяхното място в него. Дали в света, в който ние приемаме законите, които трябват на държавата и от които имат нужда хората и бизнесът, или в света, в който някой си осигурява неговите групови или лични интереси. Аз искам да живея в първия.

Запитан все пак готов ли е да подаде оставка на кабинета, ако продължи това напрежение между него и партньорите, отвърна така: Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет. Както винаги съм казвал - това, което е важно, е ние да вземаме правилните решения. До момента това ставаше. И друг път съм казвал, че съм доволен и от решенията на Министерския съвет и от законите, които бяха приети в парламента. Но това, което се случва в момента, е много зад границите, които са приемливи, поясни той.

В доклада на ДАНС са включени коректни факти - да имало е такъв запис, такива снимки, но не са коректни заключенията, достатъчно е било да се направи проверка защо се прави това. Тези снимки и записи са направени в защитена стая под видеонаблюдение. Там са били 10 човека, каза Денков.

В доклада има много неверни твърдения. Те просто не са верни. Това, което е важно в случая, е дали машините могат да се използват за изборите - това се удостоверява с доклада на Министерството на електронното управление. ЦИК нарушиха Изборния кодекс, днес вероятно пак ще го нарушат, но всички трябва да спазваме техните решения, за да не създадем риск за изборите. Хората да не се притесняват - утре да отидат и да гласуват, с каквото искат и с каквото могат, но е важно да имаме максимално много хора гласували. Членовете на комисиите много да внимават там, където се гласува с хартия и има опасност да се създадат невалидни бюлетини, каза той.

Не вярвам този манипулативен доклад да е случаен, допълни той.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14