Новини

Димитър Главчев: Постижение е, че в тази стихия няма нито една жертва

   
Димитър Главчев: Постижение е, че в тази стихия няма нито една жертва

Постижение е, че в тази стихия няма нито една жертва. Това каза служебният премиер Димитър Главчев след края на Съвета по сигурността в МС, свикан заради пожарите.

„Това заседание нямаше нищо общо с политическия тон от последните дни в Народното събрание. Всички се обединиха около благодарностите към пожарникарите, военнослужещите и доброволците. Нямаше много различни мнения по организацията и по функционирането на цялата дейност. Взеха се решения с пълно съгласие. НС и МС ще продължат да комуникират помежду си. Това е добър знак и показва как трябва да си взаимодействат институциите“, каза служебният премиер.

Той поясни, че до снощи всички са били на терен и затова едва днес е свикан този съвет. 

„Изключително полезна среща, конструктивна, малко закъсняла. По време на срещата се очерта това, което може да се направи от спешен порядък, за да може Народното събрание да подпомогне работата на Министерски съвет. Малко обърнахме нещата – сложихме каруцата пред коня, но след днешната дискусия стана ясно, че ще има предложения за решения, които ще бъдат внесени в парламента“, обясни акад. Николай Денков от парламентарната група на ПП-ДБ.

Той подчерта, че има пълен консенсус от страна на всички парламентарни групи, че проблемите не трябва да се решават на парче – трябва да има ясен план, кое е спешно (в рамките на следващите 2-3 месеца), както и кое може да се отложи във времето.

„Закупуването на хеликоптери и самолети за гасене на пожари, това изисква съвсем друга времева скала. Изисква решения, които изискват да бъдат планирани в бюджета. Има обаче решения, които могат да бъдат реализирани по-бързо“, каза още акад. Денков.

Коментар дойде и от най-голямата парламентарна група в Народното събрание – ГЕРБ-СДС.

„Всичко, което зависи от нас, ще бъде направено. Знаете, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе решение в НС и около него се обединиха останалите колеги. Смятам, че дадохме един добър знак към българските граждани, че можем да работим всички заедно за решаването на такива сериозни проблеми“, обясни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

„Взехме решение, заедно с МВР и мобилните оператори, да бъде използвана критична инфраструктура, която е собственост на „Гранична полиция“. Достъпът там е ограничен. Трябва специално решение, за да се инсталира мобилна клетка. Вече имаме такова, а мобилните оператори имат готовност да инсталират тази клетка в следващите няколко дни“, посочи и министърът на транспорта Георги Гвоздейков.


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14