Икономика

Цените на кафето продължават да растат

   

  google

През 2023 Европйският съюз въведе правила за обезлесяване, които днес рефлектират върху цената на кафето. Износът на кафени зърна на хиляди фермери може да бъде отхвърлен, тъй като те са били произведени на земя, която скоро е била обезлесена. „Чаша кафе скоро може да стане много по-скъпа заради новите правила за производство и обезлесяване на Европейския съюз“. Това заяви председателят на Lavazza Джузепе Лаваца, цитиран от Euronews.

Снимка: iStock

Правилата на ЕС за обезлесяването имат добри намерения, насочени към запазване на качеството на горите и намаляване на въздействието на обезлесяването върху местните общности. Няколко лидери в индустрията обаче се опасяват, че не всички могат да бъдат приложени.

Какво включват новите правила на ЕС?

На 29 юни 2023 г. влезе в сила регламентът за продуктите без обезлесяване. Основният двигател на тези процеси е разширяването на земеделската земя, което е свързано с производството на стоки като едър рогат добитък, дървесина, какао, соя, палмово масло, кафе, каучук и някои от техните производни продукти, като кожа, шоколад, гуми или мебели.

Съгласно новите правила, производителите на кафе по целия свят ще трябва да използват сателитни координати, за да картографират дигитално колко голяма е тяхната ферма и ясно да подчертаят нейните граници, за да проверят дали част от земята наскоро е била обезлесена. Въпреки това, за няколко фермери в ключови производители на кафе и развиващи се нации, като Бразилия, Виетнам, Индонезия и Колумбия, това би било почти невъзможно, поради средствата и техническия опит, необходими за сателитното картографиране. „За всички европейски пекарни това е голямо предизвикателство. Помислете за фермерите в Централна Америка, мисля, че много малко от тях са готови да спазват регламента.“, коментират от Lavazza.

Новите разпоредби на ЕС вероятно ще създадат допълнително бреме за вносителите на кафе. Те ще трябва да извършват обширни проверки на своите партньори, което ще увеличи разходите. Очаква се много производители на кафе в ЕС да напуснат и да създадат съоръжения другаде, като Китай или САЩ, ограничавайки още повече доставките на кафе.

Цените на кафето напоследък също се покачват поради природни фактори, като суша и геополитически фактори, като кризата в Червено море, която увеличава значително времето за доставка и забавя веригата за доставки.

 


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14