Новини

Отново температурен рекорд: 22 юли е обявен за най-горещ ден

   
Отново температурен рекорд: 22 юли е обявен за най-горещ ден

Земята изнемогва за втори пореден ден с рекордни температури на 22 юли, съобщи наблюдателят на ЕС за климата.

Предварителните данни на Службата за климатични промени "Коперник" (C3П) показват, че в понеделник (22 юли) средната дневна температура в света е била 17,15 градуса по Целзий - най-топлата в техните регистри, които датират от 1940 г.

Това е било с 0,06 °С по-топло от предходния ден на 21 юли, който сам по себе си е надминал с малка разлика най-високата температура за всички времена, установена само година по-рано.

"Това е точно това, което науката за климата ни казваше, че ще се случи, ако светът продължи да изгаря въглища, нефт и газ", заяви Джойс Кимутай, климатолог от Имперския колеж в Лондон.

"И ще продължи да става все по-горещо, докато не спрем да изгаряме изкопаеми горива и не постигнем нетни нулеви емисии."

"Коперник", който използва сателитни данни, за да актуализира глобалните температури на въздуха и морето почти в реално време, заяви, че данните му са предварителни и крайните стойности може да се различават съвсем малко.

Той очаква, че дневните рекорди могат да продължат да падат, тъй като лятото е в разгара си в северното полукълбо, а планетата преживява необичаен период на безпрецедентни горещини след най-топлата година в историята.

На 23 юли наблюдателят заяви, че глобалните температури се очаква да спаднат скоро, въпреки че е възможно да има допълнителни колебания.

Глобалното затопляне води до по-дълги, по-силни и по-чести екстремни метеорологични явления, а тази година беше белязана от големи бедствия по целия свят.

Историческите горещини бяха усетени на много континенти, включително Азия, Северна Америка и Европа, където горещи вълни и горски пожари прокараха път на разрушение през последните седмици.

 


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14