Новини

Спряно е гасенето от въздуха край Елин Пелин, водата може да предизвика неприятни последствия

   


"Военна полиция" се включи с бронирани машини, авиацията винаги е готова да откликне в такива случаи. В момента вертолетите са на "Враждебна" готови да реагират. Те почнаха да гасят, но се оказа, че не е целесъобразно поради наличие на вещества, които от водата могат да предизвикат неприятни последствия", заяви на брифинг бригаден генерал Станимир Йорданов, директор Дирекция "Операции и подготовка в щаба на отбраната" относно обстановката край Елин Пелин, след като вчера се взривиха складове за фойерверки.

По думите му след анализ на обстановката и ако има нужда пак ще започнат да гасят от въздуха.

Тази сутрин вертолет Ми-17 и хеликоптер "Кугър" на ВВС започнаха да обливат с вода пиротехническите складове, но след преценка, че водата може да взаимодейства негативно с взривните вещества гасенето е прекратено.

Утре специализирани роботи на военните със служители от Белене ще се опитат да направят оглед отвътре.

"Това е специализирано формирование - разполага с роботи, които предават картина на живо, както и инженерни специалисти, които могат да окажат помощ по разузнаване на терена", допълни бригаден генерал Станимир Йорданов.

Поясни, че в района на складовете за пиротехнически изделия два пъти е правен опит да се влезе, като вотрият път е бил по-успешен.

"Към момента все още не е целесъобразно да се влиза с бронираните автомобили. Около модул 40 човека с в готовност в Мусачево и специализираният модул в Белене е от 12 военнослужещи, специалисти със специализирано оборудване и защитни костюми", каза още бригаден генерал Станимир Йорданов.


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14