Свят

СЗО: Европейците остават най-големите консуматори на алкохол в света

   

  Google

Със средна годишна консумация от 9,2 литра чист алкохол на глава от населението европейците са най-големите "пиячи" в света, предаде АФП, позовавайки се на прессъобщение на европейския отдел на Световната здравна организация (СЗО).

"Европейският регион продължава да държи незавидния рекорд по най-високи нива на консумация на алкохол в света и свързаните с това вреди", каза д-р Годен Галеа, служител на СЗО за Европа, позовавайки се на последните налични данни от 2019 г.

В страните от Европейския съюз не се наблюдават значителни промени в нивата на консумация на алкохол от повече от десетилетие, отбелязва Световната здравна организация.

Според последния ѝ доклад за глобалната консумация на алкохол, публикуван през юни, хората в Северна и Южна Америка са на второ място, консумирайки средно 7,5 литра годишно.

Данните показват, че мъжете консумират най-много алкохол в Европа - средно 14,9 литра годишно или близо четири пъти повече от жените (4 литра годишно).

Един на всеки десет възрастни (11 процента) в Европа страда от разстройство, свързано с консумацията на алкохол, и почти един на всеки двадесет живее с алкохолна зависимост (5,9 процента), отбелязват от европейския отдел на СЗО, който обединява 53 страни в Европа и Централна Азия.

Консумацията на алкохол е свързана с 800 000 смъртни случая годишно в Европа. Употребата му причинява много незаразни болести като сърдечносъдови заболявания, рак, диабет и хронични респираторни заболявания.

Тези болести са причина за 90 процента от всички смъртни случаи в региона и за 85 процента от годините, прекарани с увреждания, сочат данните на СЗО, предава БТА.

Организацията призовава европейските страни да предприемат засилени мерки в борбата срещу алкохола.

Алкохолът убива 2,6 милиона души по света всяка година - цифра, която остава "неприемливо висока" според генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от АФП.

 

Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14