Икономика

КРИБ е удволетворена от решението на НС за компенсации за бизнеса при високи цени на тока

   

  Google

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изпрати отворено писмо, с което благодари на Народното събрание за решението за компенсации за бизнеса при високи цени на тока.

Бизнесът ще получава компенсации за високите цени на тока до края на годината, а прагът е намален от 200 лв. на 180 лв. на мегаватчас, за да може помощта да бъде по-съществена.

Това решиха днес депутатите с приетият проект на решение със гласа 185 „за“ от всички партии.

Вносителите на предложението са Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, Искра Михайлова от „Възраждане“, Станислав Анастасов от ДПС, Драгомир Стойнев  от БСП и Павела Митова от „Има такъв народ“.

В мотивите се посочва, че от началото на юли 2024 г. се наблюдава тенденция на повишаване на цените на електроенергия на свободния пазар в България и в региона и се очаква за месеците напред тези нива да се запазят.

Парите за компенсациите ще идват от фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Цялата позиция на КРИБ:

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – гласът на българския бизнес – изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия.

Приетото решение, което да бъде последвано от компенсаторен механизъм, се явява жизнено спасително за цялото българско предприемачество, за сигурността на работните места на наетите и гарантирането на работните заплати.

КРИБ високо оценява постигнатото за първи път съгласие между народните представители от различни парламентарни групи.

Използваме повода да благодарим за проявените отговорност и грижи към българския бизнес и икономика на 185-те (с изключение на петима от присъстващите) народни представители, подкрепили с гласа си решението и специално на ПП на ГЕРБ- СДС като председател на енергийната комисия.


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14