Икономика

60% от хората на възраст между 60 и 64 г. у нас продължават да работят

   

  google

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаваща се демографска криза, сочи доклад на компанията за застраховане на търговски кредити Allianz Trade, съобщава БТА. 

Увеличената пенсионна възраст 

При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9 на сто през 2023 г. до 14,2 на сто през 2040 г. Така компаниите в ЕС имат шанс да наваксат до 75 на сто от прогнозния дефицит на работна ръка.

Според статистиката с увеличената пенсионна възраст в България нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар е по-високо от средното за Европейския съюз. През 2023 г. над 60 на сто от хората на възраст между 60 и 64 години у нас продължават да работят, което ни нарежда на 11-то място от 27-те държави-членки. В тази възрастова група най-високо е нивото на ангажираност на трудовия пазар в Швеция – над 73 на сто при средно 53 на сто за ЕС. Най-ниско е в Люксембург –  23 на сто. 

В България сравнително високо е и нивото на работещите на възраст между 64 и 69 години, като близо една пета от тях продължават да се трудят. За сравнение в Румъния техният дял е едва 5 на сто. В Естония той обаче вече достига 38 на сто.

Чуждата работна ръка 

Освен задържането на хората на трудовия пазар до по-напреднала възраст решение може да се търси и в привличането на мигранти, пише в съобщението. По този показател България обаче продължава да е на последно място в класацията за ЕС, като едва 0,2 на сто от всички работещи у нас са чужденци при средни нива от над 9 на сто за Съюза и достигащи до над 53 на сто в  Люксембург. България е и сред основните донори на работна ръка за Западна Европа.