Икономика

Газът през октомври поскъпва с 3%, но е с 10 лв. по-евтин от котировките на борсите

   
Газът през октомври поскъпва с 3%, но е с 10 лв. по-евтин от котировките на борсите

Предлаганата цена за октомври от 63,87 лв. за мегаватчас е с близо 10 лв. по-ниска от индекса TTF на нидерландската борса, днес е  37,15 евро за мегаватчас, или 73,10 лв., коментира председателят на КЕВР Иван Иванов. По-евтиният азерски газ, който покрива 70,82 на сто от потреблението в страната, прави увеличението по-малко.

Газът през октомври да струва 63,87 лв. за мегаватчас, което е с 3,16% увеличение спрямо цената му за септември. Това обсъждаха на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране.  В заседанието участва изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.

Газът, който ще се ползва през октомври е от четири източника. В ценовия микс е цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,82 % от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво.

„Булгаргаз" е сключил за октомври два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци, след организирани търгове при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. Този газ е по-скъп от азерския, коментират газови експерти.

Включени са и количества от газовото хранилище в „Чирен".

На откритото заседание шефът на „Булгаргаз" заяви, че цената за октомври ще бъде с незначително повишение спрямо тази за септември. Това се дължи на по-големите договорени количества за месеца, което води до намаление на относителния дял на количествата по договора с Азербайджан, чиято цена е благоприятна.

В микса за октомври са включени количества от терминала за втечнен природен газ при  Александруполис, чиято търговска експлоатация започва от 1 октомври 2024 г.

„Благодарение на дългосрочния договор за доставка на азербайджански газ за българските потребители са осигурени сравнително ниски цени. Предлаганата от „Булгаргаз" цена за октомври от 63,87 лв. за мегаватчас е с близо 10 лв. по-ниска от индекса TTF на нидерландската борса, който при днешната търговия е на нива от 37,15 евро/мвтч, или 73,10 лв.", коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

Нагнетените количества в ПГХ Чирен вече са над 93% от неговия капацитет, което отговаря на средния показател за страните от ЕС.

„Предвид усложнената международна обстановка този резерв позволява на страната ни да посрещне евентуални непредвидени обстоятелства и да не допусне резки промени в цената на природния газ през следващите месеци", заяви той.

На 1 октомври „Булгаргаз"  ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за месеца. Същият ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената, по която „Булгаргаз"  ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.