Икономика

Може ли да да влезем в сухопътния Шенген още тази година?

   
Може ли да да влезем в сухопътния Шенген още тази година?

На 10 октомври ще бъде предложено да отпадне контролът по сухопътните граници за България и Румъния, които все още са на етап „морски и въздушен“ Шенген. Въпреки че частичното влизане в пространството бе добра стъпка за двете държави, то за бизнеса най-важно е отпадането на забавянето по сухопътните граници, за това е важно да се създава положителен натиск и аргументи в полза пълното приемане на България и Румъния. Европейската комисия има намерение да финализира този процес преди да встъпи новият състав на Комисията, това коментира Мария Минчева, зам.-председател на Българската стопанска камара и член на групата "Работодатели" на Европейския икономически и социален комитет, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Надявам се до края на годината да има позитивно решение, защото в противен случай неизвестността надделява и рискуваме дълги години нищо да не се случва, което насърчава евроскептицизма и намалява доверието във функциите на ЕС.“

На събитие, организирано от Българската стопанска камара в партньорство с Европейския икономически и социален комитет, са присъствали представители от различни бизнес сектори, които разкриват, че не само транспортният бранш страда от ограниченията. Гостът обясни, че забавянето по границите коства на компаниите много пари и ограничава възможностите им като оставя много голям потенциал неизползван. Ако бъде взето положително решение в полза на България и Румъния, то очакваната дата за отпадане на контрола по границите е 1 януари 2025 г.

На събитието е присъствал и представител от Австрийската стопанска камара, показвайки одобрението на австрийския бизнес към пълното присъединяване на България и Румъния в пространството, въпреки че на политическо ниво това не се вижда. Гостът обясни, че темата за миграцията не трябва да бъде подценявана, но често политически играчи често създават спекулации в тази посока, което е вредно за диалога.

Преди време се появиха спекулации, че румънски бизнес асоциации искат да отделят Румъния и България, за да може северната ни съседка да пристъпи сама към Шенген. Гостът отхвърли тези твърдения, тъй като това не би било изгодно за Румъния, която в подобен сценарии ще трябва да се лиши от българския пазар или да търпи забавяния по южната си граница.