Икономика

Инвестират 2,8 млн. лева в Индустриалния парк във Видин

   


„Национална компания индустриални зони” (НКИЗ), към Министерството на икономиката и индустрията, стартира проект за над 2.8 милиона лева за енергийно обновяване на административната сграда и две халета на Индустриален парк Видин, съобщиха от ресорното ведомство.

Плануваните дейности за изпълнение по проекта са свързани с топлоизолиране на външни стени, подмяна на дограма, топлинно изолиране на покрив, подмяна на осветителна инсталация, монтаж на системи за генериране на топлина, изграждане на фотоволтаична инсталация и други.

Прогнозният бюджет за реализацията на проекта е 2 884 439,52 лева, от които 1 293 497,78 лева безвъзмездна финансова подкрепа по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ.)

„Национална компания индустриални зони” вече подписа договор за финансиране с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата са осигурени от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, уточняват от Министерството.

Индустриален парк Видин е стратегически разположен на река Дунав и в близост до границата с Румъния, което осигурява достъп до европейските пазари. Потенциалът на парка е значителен поради транспортната свързаност с речното и железопътно движение, както и възможността за развитие на логистични и производствени дейности, допълват от Министерството на икономиката и индустрията.