Свят

Италиански град си печата собствени пари и си ги харчи в местни магазини

  26.04.2020 22:04  
Италиански град си печата собствени пари и си ги харчи в местни магазини

Кастелино дел Биферно е малко градче в южната част на Италия, регион Молизе, с едва 550 жители. Печатането на пари е нещо, което кметът на града Енрико Фратанжело изучава повече от дванадесет години. Пандемията от COVID-19 му дава възможност да изпробва уменията си, съобщават Евронюз и БГНЕС.

"Решихме да си отпечатаме пари, за да сме сигурни, че местната икономика може да издържи на въздействието на ситуацията. Колкото и да е малка тази икономика, все още три или четири фирми работят, без да се разглеждат баровете или кръчмите", обясни Фратанжело.

Банкнотите „Дукати“ се раздават на жителите в съответствие с техните икономически нужди. Те вече са похарчили хиляди "Дукати" в техните местни магазини. На всеки две седмици магазините връщат "Дукати" на Общинския съвет и получават съответната сума в евро.

Кметът смята, че това също е възможност за увеличаване на чувството за принадлежност на града, тъй като банкнотите изобразяват местни символи като църквата, обществения басейн или статуята на Богородица.

"Пет „Дукати" струват 5 евро, 20 от тях струват 20 евро. Това е за да се избегне объркване, особено за възрастните хора", каза Фратанжело.

Кметът получил 5 500 евро от правителството за издаване на ваучери за храна на уязвими семейства по време на пандемията. Общинският съвет добави спестяванията си и раздаде банкноти „Дукати“ на над 200 семейства в града. Хората могат да ги харчат за стоки от първа необходимост, като например месо в месарницата, където са изхарчени почти 4 000 „Дукати“.

Антонио Янаконе, собственик на печатарски магази, обяснява как го правят. „Започваме с хартия с водна маркировка, след това отпечатваме банкнотитеу според дизайна, съгласуван с администрацият, на един лист хартия. След това ламинираме листа, така че да може да бъде дезинфекциран. След като е ламиниран, изрязваме банкнотите до техните крайни размери", казва той.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19