Свят

Германски учен: Задава се "вирусен ураган"

  08.05.2020 13:24  
Германски учен: Задава се \

"Вирусен ураган" може да се разрази още през есента, предупреждава проф. Александър Кекуле, който е сред най-авторитетните вирусолози в страната, цитиран от Дойче веле.  "Липсата на имунитет, занемаряването на предпазните мерки, недостатъчната закрила на рисковите групи - всичко това може да доведе през есента до вирусен ураган", казва той. Според него пандемията не е катастрофа, случваща се в забавен каданс, а има експлозивна динамика. Проф. Кекуле е на мнение, че най-опасният ни враг сега е не толкова вирусът, колкото времето“.

Учените са единодушни, че новият вирус ще обикаля земното кълбо още години. Броят на новозаразените в онези страни, които взеха сериозни мерки, най-вероятно ще спадне в следващите месеци и заради по-високите температури през лятото, но пандемията тепърва ще се разпространява в развиващите страни и в южното полукълбо.

Проф. Кекуле предупреждава властта в Германия, че разхлабва прекалено бързо и с широка ръка въведените ограничения заради коронавируса. Той признава, че строгите карантинни мерки са на път да разрушат социалния, политическия и икономическия живот в Германия, както и че произтичащите от тях отрицателни последици за човешкото здраве могат да се окажат по-сериозни в сравнение със смъртността от пандемията. Въпреки това настоява, че облекчения за контактите между хората могат да се въвеждат едва когато има надеждна защита срещу болестта. В скоро време обаче  най-вероятно няма да има нито ваксина или лекарство срещу COVID-19, нито стаден имунитет.

Институтът "Роберт Кох" също алармира, че от три дни насам броят на новозаразените в Германия отново расте. Общият брой на заболелите от коронавирус в страната надхвърля 166 000 души.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05