Икономика

България трябва да се договори със съседните държави за карантина при пътуване

  13.05.2020 19:32  
България трябва да се договори със съседните държави за карантина при пътуване
  bTV

Всяка държава трябва да обсъди мерките за пътуванията между нея и нейните съседки. Европейската комисия само препоръчва да няма карантина между държавите от общността, но всяка една от тях трябва да вземе решение заедно със своите съседки. Ако България постигне взаимно съгласие с Гърция, Турция, Северна Македония, то е възможно и да няма карантина. Едно правило за целия Европейски съюз няма да има. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков в интервю за bTV по повод днешните препоръки на ЕК за връщане към свободното пътуване.

„Европейската комисия просто препоръчва, а не налага правила. Тя казва, че трябва да има координирами мерки между отделните държави затова казвам, че всяка една държава трябва да вземе решение на база координация със своите съседки. Едно правило за всички държави няма как да важи, тъй като всяка страна е на различно ниво в борбата с вируса“, обясни Желязков. „Отпускането на туристическите пътувания ще става постепенно, няма да стане за седмица, две, три“, каза още той.

Припомняме, че днес от Европейската комисия излезе с препоръка за връщане към нормалния начин на пътуване – без карантина. Носенето на маски на борда на самолетите, както и във влаковете и круизните кораби, обаче, трябва да остане задължително, казаха още от Комисията.

От думите на министъра стана ясно, че транспортният бранш не изпитва затруднения в момента, тъй като за него има осигурени „зелени коридори‘, но търсенето на транспортни услуги било понижено, заради забавянето на икономиката.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19