Икономика

Ангелкова с указания: еднопосочно движение в заведенията за хранене и ограничения в СПА центровете

  13.05.2020 22:11  
Ангелкова с указания: еднопосочно движение в заведенията за хранене и ограничения в СПА центровете

Министерството на туризма публикува проект на указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията след отмяна на извънредното положение. Мерките са подписани от Николина Ангелкова и одобрени от здравното министерство, като обхващат дейността на хотели, балнео-, СПА и другите аналогични центрове, както и заведения за хранене и развлечение.

Във всички обекти ще трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите. Те трябва да са основно на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в предверието към санитарните възли.

В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1.5 м едно от друго. Събирането на група гости във фоайето не се допуска. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица.

Посетителите ще могат да се хранят само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната. На масите с места на открито ще се настаняват не повече от 4 души. Освен това, в заведенията за хранене се въвежда еднопосочно движение на клиентите.

В балнео-, СПА и другите аналогични центрове е разрешено ползването само на басейни, включително и с минерална вода, но не и на други съоръжения, като сауна и джакузи, например. Аниматорите за деца ще трябва да работят само на открити пространства.

Възможност за пълно функциониране на тези обекти ще има след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването според епидемичната обстановка, уточняват от Министерството на туризма.

Всички указания как да работят местата за настаняване и заведенията за хранене вижте тук.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19