Спорт

Георги Попов от Дубай: Апелирам Борисов да даде акциите на легендите

  16.05.2020 11:24  
Георги Попов от Дубай: Апелирам Борисов да даде акциите на легендите
  Lap.bg

Собственикът на 86,6% от акциите на "Левски" Георги Попов призова министър-председателя Бойко Борисов да предаде ценните книжа на легендите на футболния клуб.

Той се включи в предаването "Тази събота" по bTV от Дубай, където се намира заедно с финансовия благодетел на "сините" Васил Божков. Двамата имат повдигнати обвинения от българската прокуратура.

86,6% от акциите на "Левски" в момента се намират на стадион "Георги Аспарухов", а собственикът им е неясен. Те бяха джиросани на Бойко Борисов от собственика им в последната година - Георги Попов, който е приближен до бизнесмена Васил Божков. Премиерът отказа да ги приеме.

Вчера (15 май) част от легендарните футболисти на "сините" призоваха Божков и Попов да им прехвърлят акциите.

"От Борисов нищо не се иска. Той може в момента или да откаже акциите, но трябва да стане в писмена форма, или да ги прехвърли на някой друг. Нашето искрено желание е да бъдат прехвърлени на тези, които милеят за клуба. Но нека той да реши. Това е негово право. Вчера получихме писмо от легендите на "Левски". Моята единствена молба е това писмо да бъде адресирано към собственика на клуба, а не към нас", заяви Попов.

"Проведох личен разговор по телефона с господин Наско Сираков, който изяви желание в общата ни цел за спасение на клуба, да поеме акциите от господин Борисов. И със съдействието на Павел Колев да продължат в борбата за спасяване на любимия ни клуб. Благодаря на феновете за всичките им усилия и за това, което правят в този тежък момент за клуба", добави той.

"Не мога да съветвам. Казвам каква е юридическата страна на въпроса. Апелирам към него да запази клуба, предавайки акциите на ветераните или на когото той пожелае", каза още Попов при едно от малкото му медийни изявления.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за клуба. От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала на "сините", но само при смяна на собствеността.

"Да си измия ръцете е абсолютно абсурдно твърдение. Не бягам от съдбата на "Левски". Искам "Левски" да живее, а ние нямаме възможност в момента, след неправомерните действия, които бяха предприети срещу нас. Как да издържаме клуба при блокирани сметки, при издадени незаконно актове и блокирани имущества, с незаконно издадени постановления на НАП на базата на указания на прокуратурата? Това е един законен кръг, в който НАП се позовава на прокуратурата, прокуратурата се позовава на НАП, а всъщност няма нито едно законно обвинение срещу нас?", каза Попов.

"Да се върнем до януари месец - при срещата на господин Борисов с феновете. При всички последвали изявления, че трябва да бъде сменена собствеността, че трябва да бъдат предприети едни или други акции, за да може държавата, в лицето на Спортния тотализатор, да подпомага футболния клуб. Ако това не е политизиране на въпроса, значи аз наистина не разбирам. Нашата позиция е съвсем друга - трябва най-накрая всичко това да се изчисти и държавата да не се меси в работата на частни дружества. Мен ме интересува бъдещето на "Левски". През март миналата година застанах с лицето си пред цялата левскарска общност, за да бъдем хората, които ще вложат всичките си усилия за изваждането на "Левски" от дъното, на което той беше стигнал с всички тези натрупани дългове. Клубът имаше 32 млн. лева задължения, включително към НАП и държавните институции", обобщи Попов.

Той още веднъж призова Бойко Борисов да прехвърли ценните книжа на легендите и разясни, че не е водил разговори с баскетболния треньор Константин Папазов, който твърдеше, че ще бъде новият притежател на акциите.

"Нека Борисов ни джироса акциите, нека се откаже. Ние ще изпълним искането на ветераните. Но ние нямаме право на това. Това е решение на господин Борисов. Ние не можем да го съветваме какво да прави. Просто ще се загуби много време в пътуване на акциите нагоре-надолу. За това най-простото решение, ако искаме всички да спасим клуба, е да се спази законът и той да джироса акциите на когото прецени", заяви той.

"Феновете, с които съм се срещал многократно, са били винаги разединени. Никой от тях не е упълномощил господин Папазов да получи акциите, а от друга страна нямаше как да ги върнем в клуба, тъй като клубът не може да бъде собственик сам на себе си. За това съвсем логично е, за да може да се спаси този клуб, който е една история жива, да бъдат предприети прагматични действия и това беше единственото прагматично действие", добави Попов.

Той не пожела да коментира думите на Васил Божков пред bTV, че има възможност да върне акциите "откъдето ги е взел".

"Защо не попитате господин Божков дали Борисов му е дал клуба. Аз не мога да знам. Ние сме заедно, обсъждаме, но в крайна сметка стигнахме до това общо решение. А защо той не ги е върнал или ги е взел от господин Борисов аз това не знам. Аз ги взех от хора близки до различни кръгове. Прочетете джирата на акциите", каза само Попов.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19