Новини

Вижте какво казва Гешев за Васил Божков, SMS-ите с Горанов и „Левски“

  16.05.2020 11:41  
Вижте какво казва Гешев за Васил Божков, SMS-ите с Горанов и „Левски“

В седмицата, в която приключи извънредното положение главният прокурор Иван Гешев даде интервю за БНТ. Той даде своята оценка за изминалите два месеца.

Главният прокурор благодари на лекари и полицаи. Той отбеляза важността на работата на Националния оперативен щаб. За политиците каза, че са се държали така, както са се държали в исторически аспект след Освобождението по идентичен начин.

Иван Гешев: Държавата е създадена за това, за да налага правилата по отношение на тази малка част от гражданите, които не спазват правилата в интерес на тази голяма част, над 90% от хора, които спазват правилата.

Той отбеляза, че само у нас е видял държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата.

Гешев обясни, че е започнала проверка за използването на евросредства, еврофондове и пренасочването им към сектори, свързани с борба с пандемията. Работи се и се взимат мерки, увери главният прокурор.

Относно случая с Васил Божков Гешев сподели, че впечатлението му е за поредна серия от един несвършващ сериал, започнал с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, които през годините на криминален преход са се чувствали недосегаеми.

Иван Гешев: Докато никой не ги закачаше, те живееха в една правова държава. Когато прокуратурата работи, се оказва, че Европейският съюз се състои от неправови държави, а правовите държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия Изток.

Според него случаят се използва от определени политически сили.

Иван Гешев: Те не са приятели, но съвпадат по интереси. Интересите да защитят себе си, парите си и се обединяват пред общия враг - прокуратурата и в най-общ план държавата.

Главният прокурор каза, че прокуратурата е много наясно срещу кого се изправя и срещу кой ще продължи да се изправя - хора, които през годините са били недосегаеми, които са правили каквото си искат. Знае се, че ще е трудно.

Иван Гешев: Българският гражданин очаква справедливост, справедливост по отношение на всички, независимо дали си милионер или си ром; независимо дали разполагаш с милиарди; дали си гражданин на София или извън София. Целта ми е да покажем, че всички са еднакви пред закона.

Гешев каза, че не е чел SMS-разговорите между министър Горанов и Васил Божков, но от прокуратурата не се притесняват да проверяват всеки.

Случващото се с ПФК "Левски" каза, че това е подигравка с клуба, с привържениците, с името Левски. Според него това е поредна стъпка в определена защитна стратегия. Подобни опити за дисбалансиране на държавата е правил и Цветан Василев, отбеляза Гешев.

Васил Божков е разследван по 11 обвинения.

 

Иван Гешев: За сега 11.

Към момента има две досъдебни производства. Едното касае 11-те обвинения, другото - организирана престъпна група за насилствени действия.

Иван Гешев: Явно много хора се притесниха да не загубят спонсорите си.

Лозан Панов даде интервю, в което критикува главният прокурор. Гешев отказа да го коментира, но все пак заяви:Г-н Лозан Панов явно се готви да политическа кариера, която определено не е общински съветник. Работата му е да има определено поведение пред медии когато се излъчват на живо негови изяви- Тъжното е, че според мен той не решава проблемите на магистратите.

Беше предложено политиците да предложат много сурови наказания за дрогирани и пияни шофьори на пътя.

Иван Гешев: Трябва да е ясно, че ние имаме много сериозен проблем. На пътищата се води война и загиват хора колкото в един военен конфликт. Ние имаме смъртност от ПТП-та най-много в Европейски съюз.

Годишно в прокуратурата отчитат 9 - 10 000 случая на ПТП-та заради пияни и дрогирани шофьори. Това е огромен потенциален риск за всеки български гражданин да бъде убит по същия начин, по който загина и колегата Милен Цветков.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19