Skandal typewriter
Новини

Проф.Герджиков: Борисов категорично не е собственик на "Левски"

  17.05.2020 10:25  
Проф.Герджиков: Борисов категорично не е собственик на \
  bTV

Един от най-вещите български юристи в областта на търговското право - проф. Огнян Герджиков, категорично заяви, че акта с джиросването на акциите на ПФК "Левски" на името на Бойко Борисов няма никаква правна стойност. В началото на седмицата дясната ръка на Васил Божков - Георги Попов, който е притежател на 86.6% от акциите в клуба ги джироса на премиера, който отказа да ги приеме.

Бившият председател на Народното събрание нарече акцията от началото на седмицата "удар във въздуха".

"Джирото е единен документ, не могат да бъдат два. А в случая това не е документ, така че нищо не е станало - заяви Герджиков пред bTV. - Георги Попов може да направи множество такива джира - и на Путин, и на Тръмп. Но Георги Попов е категоричният собственик на "Левски", той е направил само удар във въздуха. Бойко Борисов не е станал акционера, той може да е такъв, само аке се впише в акционерната книга на клуба. Но само той има правото да се впише там. Собствеността не е променена, защото джирото не е направено правилно."

На въпрос какво ще стане, ако Попов и Божков този път направят джиросването както трябва по закон, проф. Герджиков отговори:

"Ако това стане, за премиера ще възникне единствено право и никакво задължение. От едностранна сделка може да възникне задължение за автора ѝ, отсрещната страна няма задължение. Акционерът по начало има само права, единствено преди да стане акционер има задължение да направи вноска. Това е - джиросването не е направено правилно. И ако Наско Сираков иска да вземе акциите, Попов трябва просто да ги джироса на него."

Проф. Герджиков повтори тезата си, че одържавяването на лотарийните игри на Васил Божков е провиконституционно.

"Има един особен ищах у управляващите нарушават конституцията. Така беше и при живковата конституция - тя в основната си част бе хубава, само че не се спазваше - коментира юристът. - Защо сега управляващите правят тези неща? Народното събрание просто показва едно пренебрежение, все едно конституцията е документ, който няма стойност за тях. Там е казано кое е държавен монопол. И има един частен бизнес. Това е бизнес на Божков, не може държавата по този начин да му го отнеме. Може да му вземе лиценза за нарушение - това е друго. Но не да му вземе така бизнеса... В Конституционния съд са добри юристи и считам, че ще подходят както трябва по казуса".

Според Герджиков Божков може да съди държавата, "защото тя носи отговорност за действията си и май трябва да бъде шамаросана 1-2 пъти".

Изтъкнатият юрист коментира и последните действия на управляващите, които са противоконституционни:

"Ами това което направиха - за спиране на възнагражденията на депутатите? Ми не се прави така, това не може да е с акт на Народното събрание. Това е личен акт на всеки отделен депутат - посочи Герджиков. - А с извънредното положение? Сега му смениха името, измислиха синоним, за да не звучало лошо. Но в конституцията е казано точно така, защо бягат от тези формулировки? Защо? Това може да бъде атакувано, защото просто не се прави така. Ако искаме да сме правова държава, да не правим такива волни изпълнения, не сме художествена гимнастика. Те искат правят каквото искат. Не сме се научили да уважаваме закона както трябва - на най-високо равнище!"