Икономика

Проблеми пред розопроизводителите в разгара на кампанията

  17.05.2020 15:00  
Проблеми пред розопроизводителите в разгара на кампанията

Въпреки ниската изкупна цена на розовия цвят, розопроизводителите в Карловско започнаха да прибират реколтата. Те са категорични, че ще търпят големи загуби, но изразиха надежда, че държавата ще подкрепи отрасъла, след приключване на кампанията, когато стане ясно какви ще са щетите им.

Стопаните на розов цвят казаха, че тазгодишната кампания е една от най-трудните досега, тъй като преработвателните предприятия ще работят на квотен принцип и няма да може да изкупят всичкия цвят.

Весела Тракийска - земеделски производител: Аз отглеждам 30 дка рози и имам право да доставя тази година 75% от миналогодишния добив. Ще има хора, които няма да могат да реализират продукцията си, тъй като няма да могат да сключат договори. Това е единствената ни надежда в момента - подкрепа от държавата.

Розопроизводителите посочиха, че проблемът с работната ръка ще се задълбочи в разгара на кампанията, както и ако времето продължи да е много горещо.

Станимир Богданов - земеделски производител: Тези дни бяха доста големи жегите и има такава опасност, ако в даден момент се получи пик масово работната ръка няма да достига никъде.

Сега на розоберачите се плаща по 70-80 стотинки за кг набран розов цвят. Повечето стопани разчитат на работници от района, с които са работили досега. От Асоциацията на розопризводителите увериха, че държавата ще подкрепи отрасъла след приключване на кампанията.

Христо Николов - председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България: Един розопроизводител с 1500 дка и предприятие зад гърба си със сигурност няма нужда каквото има един стопанин с 20, 30 или 50 дка тези, които са масата от производителите.

От асоциацията казаха още, че има готовност да се работи в сектора в дългосрочен план за стабилизиране на пазара.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19