Спорт

Божков предложи електронно гласуване за собственик на "Левски"

  20.05.2020 09:15  
Божков предложи електронно гласуване за собственик на \
  google

Васил Божков предложи собственикът на "Левски" да бъде определен с... електронно гласуване. Това той направи с публикация в страницата си в социалната мрежа "Фейсбук" точно в 08:00 ч. Тя е под формата на анкета, в която феновете да споделят дали са "За" или "Против" идеята.

"Когато един премиер се страхува или не може да се подпише, идва време за избори.", написа още Божков.

Съобщението на бизнесмена:

Кризата във футболен клуб "Левски" продължава да бъде основна спортна тема. 86,6% от акциите на "сините" в момента се намират на стадион "Георги Аспарухов", а собственикът им е неясен. Те бяха джиросани на Бойко Борисов от притежателя им в последната година - Георги Попов, който е приближен до бизнесмена Васил Божков. Премиерът отказа да ги приеме.

И Божков, и Попов са в Дубай, след като им бяха повдигнати обвинения от българската прокуратура.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

В петък (15 май), с писмо до Божков и Попов, редица легендарни футболисти на "Левски" - в това число Наско Сираков и бившият президент на Българския футболен съюз (БФС) - Борислав Михайлов, поискаха да придобият ценните книжа.

Преди дни, в предаването "Тази неделя" по bTV, изявеният юрист Огнян Герджиков заяви, че мажоритарният пакет акции на "Левски" продължава да бъде собственост на Георги Попов, тъй като джиросването на името на премиера не е направено по установения ред. Малко по-късно в "120 минути" гостува Наско Сираков, който потвърди желанието си да получи акциите на "сините".

Вчера "Левски" получи дарение в размер на 500 хил. лв. от "Интръст" ЕАД - собственост на депутата Делян Пеевски. То разбуни духовете в "синята" общност.

Изпълнителният директор на столичния клуб Павел Колев коментира, че дарението, само по себе си, не е нещо лошо, тогава, когато идва без условия и е направено с идеята да помогне на клуба. Той добави, че не вижда казус, а такъв може да възникне от гледна точка на това, че биха могли да се търсят политически зависимости, когато даренията идват с политическа цел, а не като желание да се помогне искрено.

Феновете от Тръст "Синя България" обаче призоваха дарението да бъде върнато или предоставено за благотворителност. Малко по-късно Тодор Батков-младши, който е син на бившия собственик на "сините", сподели съвсем друго мнение в социалните мрежи, като посъветва Тръста - миноритарен акционер в клуба, да оцени жеста на Пеевски.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08