Анализи

Томислав Дончев си избра Тома Белев за член на гражданския съвет към МС

  20.05.2020 10:07  
Томислав Дончев си избра Тома Белев за член на гражданския съвет към МС

Държавата отвори парадния вход на Министерския съвет за шефа на Асоциацията на парковете Тома Белев и за председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев, и двамата навличали си неведнъж гнева на големи групи от българското общество. Последните скандали покрай тях гръмнаха заради антисемтско изказване на зеления активист и заради защитата  от страна БХК на предсрочно освободения за убийството на български студент австралиец Джок Полфрийман. Наред с тях в МС влизат тържествено и куп грантови НПО-та, поддръжници на Истанбулската конвенция.

Това са избраниците, които ще определят политиката и стратегиите за развитието на гражданското общество у нас през следващите няколко години. От имената и организациите и най-видните им представители личи, че това са обикновено добре познати лица от най-активните протестиращи по жълтите павета. Именно те ще решават кой проект да финансират и кой - не. Белев, Кънев и компания ще разпределят и държавните пари за подкрепа на сектора, които са от порядъка на 60-70 милиона лева, по твърдения на "Блиц". Общо 14 НПО са били избрани да влязат в състава на новия Съвет за развитие на гражданското общество към правителството, за който отговаря вицепремиерът Томислав Дончев.

За състава му са кандидатствали близо 160 неправителствени организации, а самата процедура премина тихо и незабележимо покрай извънредното положение заради коронавируса. В безвремието на епидемията, от 28 април до 13 май, гласуването е било в ход и първите 14 места в резултат са окупирани от най-мощните НПО-та, обикновено с генезис, тръгнал от кръгове, близки до Сорос и още по-приближени на Прокопиев.

Сред класираните има поне осем НПО-та, наред с БХК, които са от поддръжниците на Истанбулската конвенция и натискат от години за приемането й. Такива са Български дарителски форум, Български фонд за жените, БХК, фондация "За нашите деца", фондация "Заедно в час", Карин дом, "Светът на Мария", асоциация "Родители", които наскоро се оказаха в центъра на скандала, след като опитаха да натиснат МОН от името на всички родители в България учениците да се връщат в клас предсрочно, насред пандемията. В съвета, който ще бъде обслужван от секретариат от Министерския съвет, влиза още и АЕЖ, чиято председателка Ирина Недева е журналист от БНР и успоредно с това сред основателите и сподвижниците на любимото място за дебати на кръга "Капитал" - "Червената къща", която бившият културен министър Вежди Рашидов отказа да им продаде. В списъка са още "Работилница за граждански инициативи", Българска асоциация за алтернативен туризъм, Български център за нестопански инициативи, както и единствената традиционна от десетилетия и наложила се организация - БЧК.

15-ият член на този НПО-съвет е именно неговият председател Томислав Дончев. Всички официално трябва да работят даром в Съвета за развитие на гражданското общество, без да получават възнаграждения за това. Именно те обаче ще раздават грантовете от държавния бюджет за неправителствения сектор и ще готвят стратегията за развитието на гражданското общество в посоката, която напълно съвпада с техните убеждения. В тяхната власт ще бъде даването на становища по законодателството, по писането на планове и стратегии, наред с финансирането на неправителствения сектор с държавните пари.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19