Новини

Даниела Дариткова проговори за борбата си с коронавируса

  23.05.2020 12:04  
Даниела Дариткова проговори за борбата си с коронавируса


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова разказа пред БТВ за битката си с коронавируса. Тя коментира и решението за отваряне на детските градини и ситуацията около мерките, които се предприемат заради коронавирусната инфекция.

„Вече съм много добре. Карантината ми приключи на 1 май – разказа доктор Дариткова, която се включи от кабинета си в Смолян. –  При мен заболяването премина с много леки симптоми и бързо се възстанових. В кабинета си и сега спазвам всички принципи, които спазвам от самото начало. Вирусът изисква коренно различно поведение – дезинфекция, лични предпазни средства, за намаляване на опасността за пациентите. Инфекцията намалява, но не е изчезнала, сред нас е.

Полезно бе да се спечели достатъчно време, да няма тежко натоварване на здравната система. Така вирусът да бъде опознат достатъчно пълно. Това и направихме. Още се обобщава опита, уточняват се нещата.

Първото ми притеснение, когато разбрах, че съм заразена, бе да не се е заразил някой, с който съм контактувала – близки, пациентите, които съм преглеждала в седмицата преди положителната ми проба, приятели. Добрата новина бе, че никой не се е заразил от мен. После, като анализирах, разбрах, че още преди пробата съм имала оплаквания, които са били леки. Доста четох и анализирах. Така осъзнах, че при мен протекоха нещата като лека вирусна инфекция със слаби симптоми”.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ коментира и решението за отваряне на детските градини.

„Вирусът показа, че не предизвиква сериозни заболявания при децата – каза тя. -  Много малък е процента заболели при тях. Родителите, с които контактувам, са много напрегнати от това, че трябва да се грижат за децата и да работят. Убедена съм, че в детските градини ще има условия децата да са достатъчно добре защитени. Сега мерките трябва да са по-строги, а родителите по-отговорни и при най-малко заболяване да не позволяват детето да отива на детска градина. Смятам, че следващата седмица ще има добри резултати и няма да се повиши заразността заради детските градини”.

Даниела Дариткова коментира и решението на президента Румен Радев да даде промените в закона за здравето на Конституционния съд.

„Решението на президента да не налага вето, а да даде закона на Конституционния съд е добро решение – категорична бе тя. - Наложи се да се работи при форсмажорни обстоятелства. Първият закон, който трябваше да регламентира мерките и действията след отпадането на извънредното положение, трябваше отново да имаме лостове за мерки. Смятам, че сме ползвали достатъчно консултанти и юристите в ГЕРБ не са били единствените, които са правили текстовете.

Търсено е мнението на различни експерти. Очакваме решението на Конституционния съд и ще се съобразим с него. Важно е при тези условия механизмите, които ни помогнаха да се справим с инфекцията, да продължат. Те дадоха резултат. България е сред отличниците в Европа и света като нисък процент на заболеваемост и смъртност. Трябва да се даде заслуженото на оперативен щаб, на хората на първа линия и на хората, които са спазвали всичките тези мерки. Обществото оцени действията на Оперативния щаб и на правителството, защото успяхме да опазим хората. Нямаме и никакво притеснение по отношение на прозрачността на харчене на средства свързани с епидемията. Заради бързите ни точни и координирани действия, постигнахме резултати, които цял свят оценява като изключително позитивни и точни”.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19