Skandal typewriter
Икономика

Служителите у нас се оказали по-продуктивни от вкъщи

  26.05.2020 15:20  
Служителите у нас се оказали по-продуктивни от вкъщи
  google

Дистанционната работа е повлияла на мотивацията на хората и те са се оказали по-продуктивни от вкъщи по време на извънредното положение. Това обясни пред БНР Светозар Петров, управител на компания за HR услуги.

Според него много от фирмите, които са занимават с услуги и с офисна работа, силно ще преосмислят до колко им трябват огромните офиси и дали няма да направят схеми от няколко дни вкъщи и няколко от офиса. „Цялата тази концепция ще бъде преосмислена”, смята Петров.

Управителят на HR компанията посочи, че част от проблема е с икономическата ситуация около коронавируса е, че все още нямаме отговор на въпроса как изглежда пазара на труда по време на кризата. „Истината е, че с разхлабването на мерките и при нас и в Западна Европа главно, вече започват да работят фирмите и то тези, за които нашите предприятия в България доставят части и материали. Доколко големи ще са поръчките, доколко внимателно ще е потреблението, доколко ще се купуват тепърва предстои да разберем”, обясни той.

Според Петров хубавото е, че благодарение на мерките, и благодарение на доста специфики, всъщност у нас не загубени чак толкова много работни места. „Естествено никак не са малко 100 хил. работни места, но сравними с нас държави загубиха доста повече”, посочи Светозар Петров.

Проблем е и че, не винаги свободните работни места съответстват на квалификацията на хората, които са на пазара на труда. „И преди сме имали ситуации, в които едновременно има доста свободни работни места, примерно в IT има много свободни работни места, същевременно има хора с ниска квалификация, които са без работа, които не могат да ги заемат”, каза още Петров.

Недостигът на желаещи да помогнат с прибирането на реколтата пък се дължал на не толкова привлекателната работа в селскостопанския сектор.


Анкета

Носите ли маска?


Резултати
Видео
Машина за косене на трева (ВИДЕО)
 05.06.2020 12:19      
Видео
Пътешествие Финландия - Швеция (видео)
 04.06.2020 19:34