Skandal typewriter
Новини

Проф. Костов: Епидемията от коранавирус у нас затихва

  01.06.2020 21:29  
Проф. Костов: Епидемията от коранавирус у нас затихва

 Епидемията у нас затихва. Това се вижда ясно от репродуктивното число на коронавируса, така и от данните на щаба". Това заяви проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести, в "Още от деня" по БНТ. “В Европа нещата вървят по-добре, отколкото преди месец. Надяваме се, че с мерките, които вземаме - маски и дистанция, ще отдалечим болестта“, допълни още професор Костов, цитиран от actualno.com.

 

Пулмологът обясни последствията от COVID-19 за белия дроб, които според него са тежки при не повече от 5% от заболелите. “В 3-5% се получават структурни изменения и те продължават по-дълго. Усложненията в белите дробове са по-трайни в първите 8-12 месеца след боледуването. Впоследствие те се редуцират до незначителни и изчезват“, успокои зрителите проф. Костов като се позова на опита от работата си преди години, свързана с друг коронавирус - SARS.

 

Пулмологът опроверга версията, че тютюнопушенето е предпоставка за по-леко протичане на болестта. Той изтъкна кои са трите основни рискови фактори, а именно – по-висока възраст, тютюнопушене и придружаващи заболявания, които в повечето случаи са вторичен резултат от пушене. В този смисъл проф. Костов апелира към децата и младите хора да се въздържат от цигарите. Според него в световен и национален мащаб статистиката за младите, посягащи към тютюна, е тревожна.Анкета

Носите ли маска?


Резултати
Видео
От 100 до 200 км/ч за 2.5 секунди
 03.06.2020 11:44      
Видео
Как се правят пътища без пестене на материали (видео)
 02.06.2020 11:06