Икономика

Western Union иска да придобие MoneyGram

  02.06.2020 13:12  
Western Union иска да придобие MoneyGram

Western Union има намерения да придобие MoneyGram, обединявайки двете най-големи американски компании за трансфер на парични средства, пише Bloomberg. Според медията, цитирайки свои източници, вече има отправено предложение за поглъщане, но решение все още не е взето и сделката в крайна сметка може и да не се реализира.

Представители на двете компании са отказали коментар.

Бизнесът им е в период на упадък, тъй като все повече хора правят онлайн плащания. Новите финансови технологии са насочени към индустрията, предлагайки нова и силна конкуренция на утвърдените компании. Междувременно централните банки възнамеряват да намалят таксите, свързани с трансфера на пари по света.

След новината за евентуалната сделка акциите на MoneyGram скочиха със 74% в снощната търговия след края на официалната сесия, а пазарната капитализация на компанията достигна 164 млн. долара. Тя обаче е натрупала 878 млн. долара дългове. Книжата на Western Union поскъпнаха с 3.5% до 20.71 долара, а стойността на компанията достигна 8.5 млрд. долара.

Базираната в Далас MoneyGram изпитва сериозни затруднения по време на пандемията, която я принуди да затвори обекти в целия свят заради заповедите на правителствата. MoneyGram засили цифровите транзакции в този период, но те формират едва 18% от паричните преводи, извършени през компанията за първото тримесечие.
 
Миналата година Facebook заедно с още няколко компании сформира асоциация за създаването на нова виртуална валута - Libra, която да предложи нов начин за изпращане на пари в чужбина. По това време асоциацията изтъкна, че потребителите с ниски доходи често плащат твърде много за финансови услуги.

Правителствата и регулаторите по света отдавна се стремят да намалят разходите за парични преводи, които често се ползват от мигрантите без достъп до традиционните банкови сметки. Средно това струва 6.79 долара за всеки 100 долара парични преводи, изпратени в чужбина, според данни, събрани от Световната банка.

Ant Financial Services Group, китайският конгломерат за финансови услуги, се съгласи да закупи MoneyGram през 2017 г., но се отказа от сделката след негативните нагласи на националните регулатори по сигурността в САЩ./economic.bg


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48