Икономика

Европа може да остане без достатъчно петрол до 10 години

  23.06.2020 22:02  
Европа може да остане без достатъчно петрол до 10 години
  google

Европа би могла да се сблъска с недостиг на петрол в рамките на следващото десетилетие, което прави подходът за увеличаване на използването на нисковъглеродна енергия още по-неотложен, според нов доклад, цитиран от "Гардиън".

Проучването предупреждава, че производството на нефт може да падне по-бързо, отколкото ЕС може да спре използването на изкопаеми горива, което повишава риска от настъпваща криза с доставките и шок при цените.

В доклада на Shift Project, френска организация за климата, се казва, че рискът от достигане на „пиково предлагане на нефт“ преди основните икономики да преминат към по-чисти енергийни източници е „допълнителна убедителна причина за създаването на свят без петрол“.

Анализът се основава на данни от норвежката консултантска компания Rystad Energy, която установява, че производството на петрол от Русия и държавите от бившия СССР, които осигуряват над 40% от доставките на нефт в ЕС, вече е навлязло в "систематичен спад", който ще надхвърли потреблението в Европа до 10 одини.

Очаква се производството на петрол в Африка, което представлява повече от 10% от глобалните доставки, през следващото десетилетие рязко да намалее.

Въздействието на пандемията от Covid-19 заплашва да засили риска от недостиг на петрол през 2020 г., като забави инвестициите в нови петролни проекти.

Очаква се големите петролни компании да съкратят своите планове за разходи за предстоящата година с почти една четвърт, или близо 40 млрд. долара, за да овладеят въздействието на коронавируса, което доведе до намаляване на търсенето на петрол до 25-годишни минимуми и потиска цената му.

Rystad Energy казва, че кризата може да доведе до най-голямото търсене на петрол в света между 2027 и 2030 г., преди пазарът да влезе в краен спад.

Пер Магнус Нисвен, ръководител на анализите в Rystad Energy, заяви, че „не е немислимо“ светът да се сблъска с настъпващ спад на доставките на петрол и сериозни скокове на пазарните цени, дори когато глобалното търсене започва да пада.

Цената на петрола в световен мащаб се покачи над 40 долара за барел, след като падна до 16 долара за барел след въвеждането на блокировките срещу Covid-19 и след като големите производители от картела ОПЕК договориха историческо временно намаление на добива.

Цените на петрола вероятно ще останат ниски поне още две години, тъй като глобалните икономики се възстановяват от икономическите последствия от пандемията, но биха могли бързо да скочат до средата на десетилетието, ако търсенето отскочи над световния темп на производство.

„Въздействието върху пазара при недостиг на петрол в голяма степен не се обсъжда активно, но бързият енергиен преход е от решаващо значение не само за климата, но и за избягване на трайни рецесии на развиващите се пазари, предизвикани от недостиг на нефт и енергия“, обясни Нисвен.

Той заключи, че прогнозите предлагат „още една причина“ за икономиките да намалят зависимостта си от петрола.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05