Икономика

От 1 юли: Храната на място ще се облага с 9% ДДС, а при доставка - с 20%

  24.06.2020 18:19  
От 1 юли: Храната на място ще се облага с 9% ДДС, а при доставка - с 20%
  google

От 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторанти и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Това е част от приетите социално-икономически мерки на правителството за справяне с последиците от кризата, причинена от коронавируса.

От следващия месец зоните за хранене в търговските центрове ще са с намалено ДДС. Условието за по-ниската ставка обаче е да не става въпрос за доставка на храна до дома или офиса - т.е консумация на място.

Доставките до вкъщи, както и продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина остават на досегашния режим на облагане от 20%. Самата доставка като услуга също е обложена с 20% ДДС.

Бирата, виното и спиртните напитки, които продават ресторантьорите, остават на досегашния данъчен режим.

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Ставката от девет на сто е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г., се посочва в Закона за ДДС. До дни Национална агенция за приходите ще публикува на сайта си становище за прилагането на новия Закон за ДДС.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48