Новини

Вътрешната комисия отхвърли президентското вето върху Закона за МВР

  25.06.2020 17:10  
Вътрешната комисия отхвърли президентското вето върху Закона за МВР

Вътрешната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху Закона за МВР.

За повторното приемане на законопроекта гласуваха 10 народни представители.

Законопроектът за изменение на Закона за МВР беше гласуван на 11 юни, но върху него беше наложено вето от президента Румен Радев. Мотивите на президента бяха, че със законопроекта се създават функции в МВР, дублиращи тези на Националната служба за охрана.

След заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред нейният председател Пламен Нунев заяви пред журналисти, че новата структура, която се създава в МВР, ще може да охранява служителите от администрацията на централната и местната власт - служители от НАП, от Агенция "Митници", от БАБХ, включително народните представители, зам.-министри и други.

Вътрешната комисия днес отхвърли ветото на президента върху три текста от приетия в парламента Закон за промени в Закона за МВР, с който се създава Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Тя ще има възможност да осъществява охрана на лица, чиито живот е застрашен, като според президентската институция, новата дирекция ще дублира част от функциите на НСО.

БСП обявиха, че ще подкрепят ветото в пленарна зала, което обаче няма да бъде по политическа целесъобразност. Нунев обясни, че ще има наредба, която ще регламентира дейността и начина, по който ще се осъществява охраната, техническите средства, които ще се използват и всичко друго необходимо, ще има и взаимодействие с НСО. Той добави, че в закона се дава избор на лицата по чл. 20 и 22 от закона за НСО, които подлежат на охрана - председател на НС, премиер, президент, вицепрезидент, главен прокурор - как да се извършва охраната им. Като добави, че ще има взаимодействие с НСО.

Предстои ветото на президента да бъде гласувано в пленарна зала.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19