Икономика

Обществената поръчка на БДЖ за нови мотриси е блокирана

  30.06.2020 15:15  
Обществената поръчка на БДЖ за нови мотриси е блокирана

Обществената поръчка на „БДЖ Пътнически превози“ за доставка на 16 нови мотриси пак е блокирана в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Обединение „Консорциум Щадлер“ – един от тримата участници, които се състезават в поръчката, е подало жалба срещу решение на превозвача от 17 юни, с което допуска и трите компании на следващ етап от процедурата – да предоставят първоначални оферти.

В протокола, на базата на който е взето решението, се отбелязва, че и от трите дружества – ДЗЗД „СТБ Трейнс“ с членове Сименс Мобилити Австрия и Сименс Мобилити ЕООД, Алстом и „Консорциум Щадлер“ с членове Щадлер Полска, Щадлер Буснанг, Щадлер Сървис АГ, е искана допълнителна информация, която е предоставена и неяснотите по документацията са отстранени.

Комисията, която разглежда документите, заключава, че всички кандидати отговарят на обявените изисквания към личното състояние и критерии за подбор и не са налице основания никой от тях да бъде отстранен.

Заявленията за участие в поръчката за 16-те мотриси с прогнозна стойност почти 247 млн. лева бяха отворени на 1 юни. Процедурата е най-мащабната, откакто бяха доставени 25 нови мотриси Сименс по време на управлението на НДСВ и ДПС.

Предвижда се новите мотриси да обслужват бързите влакове по основните жп маршрути в страната на дълги разстояния. Основни критерии за избор на доставчик са цената и разходите за поддръжка и превоз на един пътник.

Поръчката вече беше стопирана веднъж от жалба на „Шкода транспортейшън“ А.С., която стигна и до Върховния административен съд (ВАС). Съдът обаче заключи, че след като компанията не е платила дължимите съдебни такси, няма да разглежда делото.

Междувременно БДЖ избра „Симен Мобилити“ да достави 10 локомотива до май 2021 г. по друга обществена поръчка. Алстом пък подписа договор за ремонт и поддръжка на електрическите и дизеловите мотриси „Сименс“ за срок от 5 години на стойност 137 млн. лева.

/investor.bg


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19