Анализи

Как Тома Белев присвои Асоциация на парковете

  01.07.2020 09:52  
Как Тома Белев присвои Асоциация на парковете

През 2014 г. е осъществена схемата с включване на негови приближени лица в Управителния съвет на организацията

Годината е 2003. Осем държавни дирекции на Природни паркове регистрират без съгласието на Министерство на земеделието и горите неправителствената организация (НПО) сдружение „Асоциация на парковете в България“ (АПБ). Това е дублираща структура на основната дейност на държавните паркови управи, работеща в частен интерес. Инициатор на създаването на АПБ е тогавашният директор на Природен парк „Витоша“ Тома Белев, сегашен столичен общински съветник от „Демократична България“. При учредяването на АПБ именно той е избран за неин председател, пише "Труд".

Кои са учредителите

Преди 17 години, през януари 2003 г., в качеството си на представители юридически лица директорите на осем от 11-те държавни природни парка учредяват АПБ. Предметът на дейност на сдружението е опазване на защитените територии - всъщност това е и основна работа на парковите управи.

Но освен природозащита в регистрацията на Асоциацията са включени стопанска дейност в защитените територии, свързана с туризъм и земеделие, маркетинг, генериране на приходи, кандидатстване по международни проекти. И още – рекламна политика, изработване на стратегии и продукти. АПБ има право да провежда консултантска дейност и да участва в конкурси.

От изброеното до тук е видно, че работата на АПБ почти на 100% припокрива функциите на дирекциите на държавните паркове. А Тома Белев е избран за председател, защото към онзи момент представлява Дирекцията на ПП „Витоша“.

Присвояването

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ сдружението е длъжно на всеки 5 години да провежда Общо събрание, на което да избира нов Управителен съвет (УС) и председател. Такова не е направено нито през 2008 година, нито през 2013-а.

Междувременно, през 2012 година, Белев е освободен от директорския пост в ПП „Витоша” след проведен конкурс. Това автоматично означава, че повече няма право да представлява АПБ, защото дотогава е неин председател в качеството си именно на директор. А непровеждането на Общо събрание на сдружението значи, че след 2008 г. Тома Белев управлява структурата незаконно.

През 2014-а Белев организира Общо събрание, на което подменя Устава на сдружението. Това му дава възможност да вкара в Управителния съвет на АПБ 15 физически лица – до един негови приближени. Целта е да получи мнозинство и да бъде преизбран отново за председател. Точно това се случва.

Така, без да има общо с дирекцията на който и да е природен парк, Белев приватизира организацията.

Именно тази схема и това Общо събрание са отменени от състави на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд през декември 2017 г. по жалба на един от природните паркове, участвал в създаването на Асоциацията.

Защо му е необходима АПБ на Белев?

Причината за това упорство е прозаична – става дума за пари. Още от първите години, когато сдружението се управлява от директорите на държавните паркове, то започва да купува имоти. Според Имотния регистър АПБ се е сдобила със стотици декари земя в областите Русе, Велико Търново, Разград, Сливен.

Имoтитe ca пacищa, ливaди, зeмeдeлcки чacтни зeми. Cпрaвкaтa в Cлужбaтa пo впиcвaния пo пaртидaтa Acoциaция нa пaркoвeтe e нaд 20 cтрaници.

Но бизнес начинанията на „еколога“ не се ограничават само с дейността на АПБ и оглавяването на ПП „Витоша“. От 2000 до 2014 г. той е в Управителния съвет на друга частна „природозащитна“ организация - „Зелени Балкани“, която се занимава с усвояване на огромни средства по проекти и  изкупува над 1000 декара край брега в Приморска Добруджа.

Тоест по едно и също време Белев работи на държавна служба (директор на ПП „Витоша“) и в две частни НПО-та. А същевременно като физическо лице участва в много проекти. Пример за това е сътрудничеството му в изработването на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, природен парк „Българка“ и много други. Тези факти са ясно доказателство за конфликт на интереси.

Милионите от Швейцария

Друга причина Белев да не пуска председателския пост в АПБ е фактът, че сдружението участва в проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран с 4 790 000 швейцарски франка или 8 милиона лева по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Изпълнението по проекта започва през 2012-а и продължава четири години.

Огромната част от 8-те милиона лева са дадени за конференции, събития, лекции, включително с участието на съдии и прокурори. Сериозни суми отиват и в приближен кръг медии. Лекциите се водят от журналисти от национални радиа и телевизии. Всичко това има една цел - купуване на влияние.

Колкото до реалния принос на Българо-швейцарската програма за развитието на селските райони у нас, той е повече от скромен. От 8-те млн. лв.  ресурс за реалния бизнес са дадени на мандра във Врачанско 20 000 лева, а на дребен цех във Северозапада са отпуснати подобни пари за преработка на горски плодове и гъби. И това е всичко от  4 790 000 швейцарски франка.

АПБ - бухалката на Белев

От основаването си до днес Асоциацията води десетки съдебни дела срещу държавата, общините и бизнеса. Най-големият парадокс е, че сдружението завежда искове срещу Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, храните и горите и други институции. Тоест директорите на държавните паркове, в качеството си на членове на частна НПО, съдят и обжалват актове, при положение, че са назначени, за да защитават държавния интерес. Това шизофренно поведение продължава дълги години.

Същевременно АПБ е част от коалицията „За да остане природа в България“. За последните години по жалби на  „екологичното“ обединение има над 1100 преписки срещу държавни, общински и частни инвестиции. Асоциацията на парковете в България е със 164 от тях.

По този начин са забавени или спрени огромни проекти от национално значение като АЕЦ „Белене“, 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, нефтопроводът Бургас-Александруполис, газопроводът Южен поток, заводът за преработка на отпадъци край София, третият лъч на столичното метро, автомагистрала „Струма“, тунелът под Шипка.

Кой е той?

Тома Белев е инженер лесовъд, родом от Кърджали. В продължение на 13 години е директор на Природен парк „Витоша“. През 1999 г. е назначен на поста при правителството на Иван Костов с протекциите на русенската депутатка Свободка Стефанова. През 2009 г., поради „преразход на средства за гориво“, Белев е уволнен. Впоследствие, със застъпничеството лично на тогавашния премиер Сергей Станишев, е възстановен на работа. През 2012 г. се провежда конкурс за нов директор, а Тома Белев остава трети.

През последните години Белев неизменно е сред кандидатите на всякакви видове избори. През 2007 получава 672 гласа като кандидат за евродепутат от „Зелената партия“ на Александър Каракачанов, която тогава е част БСП и тройната коалиция.

Въпреки неуспехите му, амбициитe нa Бeлeв в пoлитикaтa не спират. През 2008 вече е част от партия „Зелените“ (днес „Зелено движение“), която е едно с коалицията „За да остане природа в България.

На пocлeдния пaрлaмeнтaрен вот прeз 2017 гoдинa ce прoбвa дa влeзe кaтo дeпутaт от вече преименуваната партия „Зeлeнитe“, кoятo e в кoaлиция c „Дa, Бългaрия“ нa Хриcтo Ивaнoв и „либералната“ партия ДEOC. На състоялия се миналата година вот за Европарламент Белев отново опитва, този път с „Демократична България“.

През есента на 2019 г. Белев най-накрая да влиза, но не в парламента, а в Столичния общински съвет от листата на „Демократична България“. И в настоящия момент той продължава да оглавява АПБ, въпреки съдебните решения.

Време е прокуратурата най-после да се поинтересува как „екологът“, бизнесмен и политик Тома Белев присвои Асоциация на парковата в България.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19      
Видео
Дядо Коледа потегли с шейната
 24.12.2020 10:52