Новини

Каракачанов: Не забравяйте, че в българския военен музей има десетки чужди бойни знамена, но никъде по света няма пленено българско бойно знаме

  04.07.2020 13:34  
Каракачанов: Не забравяйте, че в българския военен музей има десетки чужди бойни знамена, но никъде по света няма пленено българско бойно знаме

Днес почитаме храбростта на всички воини на пловдивския гарнизон, които паднаха по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война за осъществяване на българския национален идеал - обединението на всички българи под един покрив. На този празник отбелязваме и всички български воини, които в мирно време се готвиха и служиха да защитават териториалната цялост и суверенитета на България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 4 юли, в Пловдив, където се проведе ритуал по освещаването и връчване на бойното и на представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции(СКСО). На церемонията присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Връчването на знамената на Съвместното командване на специалните операции е акт, с които се преминава в поредния етап от развитието на българските Специални сили. То ще продължи и със създаването на още една група на специалните сили в София, добави министър Каракачанов. „Убеден съм, че с уменията, които получавате, под ръководството на вашите командири вие ще оправдаете вашия девиз – „Там, където другите не могат“. Не забравяйте, че в българския военен музей има десетки чужди бойни знамена от победените наши противници, но никъде по света няма пленено българско бойно знаме. Пожелавам ви да пазите знамената чисти и неопетнени и да забивате знамето върху позициите на победения противник, но никога да не пада в чужди ръце“.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави военнослужещите от СКСО за получаването на новото им бойно знаме и им пожела здраве и успех в службата. "При регионални конфликти, или, ако не дай Боже нещо се случи, това са хората, на които най-много разчитаме", подчерта той.

Като началник на отбраната заставам зад Съвместното командване на специалните операции. Заставам зад думата „съвместно“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето приветствено слово по повод връчване на бойното знаме и откриването на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Той беше категоричен, че проведената вчера сертификация на Тактическата група за специални операции (ТГрСО) за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО е била успешна, динамична и сложна, благодарение именно на вложените съвместни усилия.

Адмирал Ефтимов благодари на държавното и политическото ръководство на Министерството на отбраната за това, че в рамките на Стратегическия преглед на отбраната са ускорили създаването на СКСО.

Адмирал Ефтимов се обърна към командира на Специалните сили генерал-майор Явор Матеев: „Господин генерал, в строя вече имате и други униформи на видовете Въоръжени сили, нека този брой се множи! Зад вас застават и командирите на видовете Въоръжени сили и всички командири от формирования от Българската армия. Работете за съвместността, това е необходимо в съвременните условия!“, призова началникът на отбраната.

В слово-отговор генерал-майор Явор Матеев подчерта, че днес е паметен ден за Силите за специални операции на Българската армия. "Специалните сили на Българската армия преминаха през върхове, но и много изпитания", посочи той. "И днес даваме всичко от себе си с това, с което разполагаме, за да изпълняваме нашите задачи в интерес на националната сигурност и суверенитета на Република България", каза генерал-майор Явор Матеев. "Всичко, което сме постигнали, е благодарение на общия ни труд. Само с вяра и труд мъжете и жените от Специалните сили постигнаха това, което сме днес: извоюваха своето място в йерархията на Българската армия и своето специално място в архитектурата на националната сигурност на Република България", каза още генерал-майор Матеев.

Ритуалът по освещаването на знамената отслужи Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение със свещеници от Пловдивска епархия. След освещаването и традиционния ритуал по забиването на пирони в дръжката, бойното и представителното знаме на СКСО бяха връчени от министър-председателя и министъра на отбраната на генерал-майор Явор Матеев. Официално беше открита и сградата на Командването, вече като Щаб на СКСО, с новата емблема на нея.

На връчването на знамената присъстваха още председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание о.з. генерал Константин Попов, командири на военни формирования, народни представители, представители на местната и централната власт в Пловдив, ветерани. Сред чуждите гости бяха командващият специалните сили на САЩ в Европа генерал майор Кърк Смит, както и командирите на специалните сили в Гърция и Румъния – ген. майор Георгиос Цицокостас и бригаден генерал Дачиан Шербан.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев връчи плакет на Командването на министър-председателя, министъра на отбраната, началника на отбраната, председателя на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание и г-жа Валентина Боцева, съпруга на предишния началник на отбраната генерал Андрей Боцев, в знак на признателност за съвместната им работа.

В Пловдив тази вечер продължават тържествените събития по случай празника на гарнизона на 4 юли.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48