Икономика

По-слаба зърнена реколта е жътвата тази година

  04.07.2020 15:48  
По-слаба зърнена реколта е жътвата тази година

Тревожна жътва, ниски добиви и слаба реколта. Това е картината на тазгодишната кампания по събиране на зърното.

След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога и очакват големи загуби. "Много ни е тревожна жътвата тази година", признава пред БНР Мариела Йорданова, зърнопроизводител и представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите.

Тя и колегите ѝ са неприятно изненадани от слабата реколта, която на места се е сринала до абсурдните 100 кг на декар.

В Добруджа добивите са 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг. Северозападът стои малко по-добре, по-прилична реколта се очертава и на места в Южна България, но положението е много тежко в Бургаско, Сливенско, Ямболско, разказва Мариела Йорданова.

"Никой не е предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата. Все още не можем да преодолеем шока от това, което се случва по нивите", подчертава зърнопроизводителят.

Заради засушаването страдат царевица, слънчоглед и други пролетни култури. Зърнопроизводителите се надяват се прогнозите за сухо и горещо лято да не се сбъднат и да завали.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Йорданова. "Зърното е борсова стока. Макар и голям производител, България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки", изтъкна тя.

Слабата реколта ще създаде проблем и при изплащането на рентите, на които разчитат много собственици на земи. Няма да има и инвестиции в зърнопроизводството. "Печалба няма да има. Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март", допълни зърнопроизводителят.

"За суша застраховки няма или има плахи опити. Само една застрахователна компания предлага подобен продукт", посочва тя.

В България липсва и система за управление на риска от климатични проблеми и климатични аномалии. "Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска", признава Мариела Йорданова.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19