Икономика

Huawei поиска отлагане на решението на Лондон за 5G мрежата

  12.07.2020 21:33  
Huawei поиска отлагане на решението на Лондон за 5G мрежата

Китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies поиска среща с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, за да обсъдят предложение за сделка за забавяне на потенциалното отстраняване на компанията от процеса по изграждане на 5G мрежата в страната, съобщава Reuters.

В началото на седмицата стана ясни, че решението на Великобритания да разреши на китайския Huawei да играе ограничена роля в изграждането на 5G мрежата на страната не е „бетонирано" и подлежи на преразглеждане след налагането на американските санкции. Великобритания предостави на Huawei възможност да взема ограничена роля в надграждането на мобилната мрежа до следващо поколение. САЩ обаче продължават да налагат санкции на китайския гигант, което пък дава нови и нови основания на Националния център за киберсигурност (NCSC) също да продължи да проучва опасностите и последиците от американските мерки.

Huawei се стреми да забави премахването ѝ от списъка с телекоми по отношение на 5G мрежите във Великобритания до парламентарните избори през юни 2025 г., като компанията очаква новото правителство да отмени решението за нейното отстраняване.

В замяна на това Huawei ще се ангажира да поддържа оборудването си във Великобритания, което се използва и в 2G, 3G и 4G мрежите.

Великобритания предостави на китайския телеком ограничена роля в изграждането на 5G мрежите по-рано през януари, но оттогава министрите заявиха, че въвеждането на американските санкции срещу Huawei я превръщат в надежден доставчик.

Джонсън е изправен пред силен натиск от страна на САЩ и някои британски политици да забрани достъпа на китайския производител на телекомуникационно оборудване до инфраструктурата на Великобритания по съображения за сигурност.

Посланикът на Китай в Лондон, Лю Сяомин, предупреди миналата седмица, че решението на Великобритания да загърби Huawei ще изпрати „много лошо послание" до китайския бизнес.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05      
Видео
В циганската махала в Пещера: 10-годишно дете шофира, поощрявано от роднините
 08.01.2021 10:30