Икономика

Коронавирусът вкара германската икономика в невиждана рецесия

  31.07.2020 09:54  
Коронавирусът вкара германската икономика в невиждана рецесия

 Брутният вътрешен продукт на Германия се е свил с 10.1% през второто тримесечие на годината в сравнение с първото, което е най-големият спад от началото на тримесечните изчисления за Германия през 1970 г., предава Reuters.

„Това е невиждана рецесия. Нито катастрофалните дни и седмици за фондовите борси, нито шоковите нива на цените на петрола, успяха да постигнат това, което направи коронавиуса. Той само за няколко месеца успя да вкара Германия в ужасна рецесия", каза икономистът на DekaBank Андреас Шеуерле.

На годишна база данните от второто тримесечие на 2020 г. са с 11.7% по-ниски. Срив има както по отношение на износа, така и на вноса. Разходите на домакинствата и инвестициите в дома също значително намаляват, отбелязват от статистическата служба. За сметка на това обаче държавните разходи се увеличават.

Според главния икономист на Commerzbank Йорг Крамер възстановяването е започнало в края на април, което означава, че данните за следващото тримесечие трябва да са доста по-оптимистични. „Това обаче не променя факта, че на германската икономика ще ѝ е необходимо дълго време да се върне към нивото си преди кризата", добави Крамер.

Безработните в страната са 6.4% или 2.92 млн. От германското бюро по труда казват, че пазарът на труда все още е под напрежение заради пандемията от коронавируса, въпреки че са се появили първите признаци на възстановяване.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08