Икономика

Цените на горивата ще се задържат под 2 лева за литър през август

  01.08.2020 12:20  
Цените на горивата ще се задържат под    2 лева за литър през август

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива очаква спокоен пазар през месец август. Според Симо Симов, зам.-председател на организацията, цените на горивата ще се задържат под 2 лв. за литър на бензиностанциите. Маржовете ще бъдат в рамките на 1-2 ст. на литър нагоре или нодолу. Българите не трябва да се притесняват за сериозно поскъпване през август и да пътуват спокойно за своята ваканция. Имаме едно спокойно лято в цените на горивата, което отдавна не сме виждали, заяви Симов. Сегашните нива са много добри за икономиката. Например те се отразяват много благоприятно за земеделците, които са в жътва и им предстои оран и сеитба. Евтините горива се отразяват положително още и на транспортния сектор.

Според Симов, големите играчи се стремят да покачат цените на горивата, но заради проблемите в световната икономика, това не е възможно на този етап. Световното търсене в момента е много слабо, защото в периода април-май големите консуматори се запасиха с огромни количества петрол. Участниците на световния пазар са обезпокоени от продължаващият ръст на заразяванията с коронавирус и увеличаването на броя на болните, предвид очакваното отслабване на мерките по ограниченията за добив.

Влияние върху пазара оказват и данните за икономиката на САЩ, която през второто тримесечие на 2020 г. показва свиване с 32,9 %, според предварителните данни на търговското министерство на страната. Расте и броят на безработните. Освен това се очаква през август ОПЕК да увеличи добива на петрол с 2 млн. барела на ден.

 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08