Новини

24-ти ден на протеста: Блокадата в София продължава

  01.08.2020 19:34  
24-ти ден на протеста: Блокадата в София продължава

Блокадата в центъра на София продължава и в 24-тия ден на протести, предава NOVA.

На този фон от полицията обявиха, че се налага да намалят броя на униформените, които охраняват протестите заради разпространението на коронавирус. Оттам обясниха, че са констатирали все повече случаи на коронавирус сред униформените. Голяма част от тях са охранявали протестите.

Протестиращите традиционно започнаха да се събират пред Президентството в 19:00 часа. Техните искания остават същите. Под прозорците на властта също е организиран палатков лагер, а протестиращите са категорични, че ще останат, докато не бъдат постигнати техните искания.

Палатков лагер блокира площад „Орлов мост” трети пореден ден. Той ще остане безсрочно, а протестиращите са категорични, че ще си тръгнат, когато исканията им бъдат изпълнени. През кръстовището се пропускат само линейки, но не и автомобили на градския транспорт. Към 19:00 часа напрежение няма.

И тази сутрин „Орлов мост” осъмна с палатки. Нощта минала без сериозни проблеми, разказват хората от лагера. А още от рано сутринта се стигна и до напрежение между протестиращ и човек, живеещ наблизо. Заради тази ситуация останалите хора от палатките заподозряха, че между тях има провокатор.

Иначе вчерашният протест премина без сериозно нарушаване на обществения ред. В следобедните часове протестиращи се събраха и до двата палаткови лагера в столицата.
Около 21 часа вечерта започна и традиционното шествие.

Така събралите се в Триъгълника на властта стигнаха до „Орлов мост”, където се сляха с другите протестиращи. Там за кратко се породи напрежение, когато мъж се опита да се качи на трибуната, а протестиращите го обвиниха, че е пиян. Той заяви, че не може да се прибере в дома си и това го е ядосало.

По-късно протестът се раздели на няколко лъча и блокира и други ключови булеварди в столицата. Протестиращите заявиха, че са направили свой вътрешен кодекс, за да не се стига до безредици. В него пише, че всеки, който иска да протестира, не трябва да е употребил алкохол или наркотици.

Майките на деца с увреждания на автошествие. Протестната акция е на гражданската инициатива "Системата ни убива". Шествието започна от министерския съвет и продължи до къщата на премиера в Банкя.

Протестът на майките също е с искане  за оставката на правителството. Колите тръгнаха от паркинга пред БНБ в 17.30 часа. Основното им искане е за по-добра социална политика към хората с увреждания. Протестите на "Системата ни убива" започнаха през 2018-та година.

„От всичко това, което ние сме искали, а то е реформа на социалната система, сме постигнали един закон, който е може би е най-справедливият приет в последните 30 години в парламента и всичко останало е само замазване на проблемите”, заяви Нели Димитрова.

„Нашето искане е само едно от началото на март месец, протестираме пред МС - денонощно бяхме там. Оставка на кабинета „Борисов 3”. И тъй като не ни видя, не ни чу пред МС, освен, че ни нарече катун, сега ние отиваме на място там”, каза Вера Иванова.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08