Новини

Екоминистърът: Опасните пестициди ще бъдат унищожени в чужбина

  04.08.2020 14:27  
Екоминистърът: Опасните пестициди ще бъдат унищожени в чужбина

Открити са два опасни скалада с пестициди и ще започне тяхното унищожаване, има още десетки такива. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред журналисти.

Единият обект се намира в близост до гр. Койнаре, община Червен бряг, област Плевен, на територията на бивше летище, а другият – в село Радомирци, община Червен бряг, област Ловеч.

Край Койнаре са открити четири тона пестициди в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години. Емил Димитров каза, че се очаква на същото място да излязат още 10 тона. 

Днес министърът на околната среда и зам. главеният прокурор Десислава Пиронева провериха на място двата обекта. Емил Димитров припомни, че по разпореждане на Върховна административна прокуратура се извършват проверки относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита. ВАП разпореди проверката след журналистическо разследване на Васил Иванов от NOVA.

Екоминистърът припомни, че Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции проверяват складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане. 

Проблемът датира от 1990 г., обясни Димитров и даде пример с единия от складовете около Червен бряг, който е на площадката на бивше ТКЗС, препаратите са били съхранявани в сграда, която впоследствие е разрушена.

Искаме да видим кои са най-критични и да започнем тях да чистим, в противен случай може да останат още 20 години, каза министърът.

Той обясни, че унищожаването на опасните препарати за растителна защита ще стане по швейцарска програма, която е единствената одобрена в рамките на ЕС. Нито един килограм няма да бъде унищожен в България, посочи Емил Димитров.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08