Автомобили

Свръхмашина с горивна клетка

  02.09.2020 10:12  
Свръхмашина с горивна клетка

Hyperion XP-1 на водород ускорява по-бързо от Bugatti с 16 цилиндъра. За 2,2 сек от 0 до 100 км/ч

Тази кола не може да лети, но ускорява по-бързо от самолет на писта. Електромобилът Hyperion XP-1 развива 100 км/ч само за 2,2 секунди и в спринта изпреварва 16-цилиндровия бензинов “звяр” Bugatti Chiron. Максималната скорост на движение на новия електрически модел надхвърля 350 км/ч, а с едно зареждане се изминава пробег над 1600 км.

Всички тези цифри изглеждат зашеметяващо и предстои да станат реалност, когато прототипът Hyperion XP-1 влезе в производство. Проектът за този хиперавтомобил се осъществява от млада американска компания, взаимствала името си от един от титаните в древногръцката митология - Хиперион (син на бога на небето Уран и на богинята на земята Гея).

В разработката на колата активно участват специалисти от НАСА. Не е случайно, че концепцията се базира на задвижваща система на водород - горивото на космическите ракети. Водородът се свързва с кислорода от въздуха в специална горивна клетка в автомобила, като при химическата реакция се отделя енергия за задвижването и водни изпарения без никакви вредни емисии. Получената електрическа енергия захранва електромоторите, които въртят четирите колела. Засега липсва конкретна информация за това колко ще бъдат двигателите и каква ще бъде тяхната мощност.

За разлика от други серийни електромобили на водород като Hyundai Nexo и Toyota Mirai, при Hyperion XP-1 електричеството не се съхранява в батерия, а се подава директно към моторите. Предполага се, че точно тук са помогнали експертите от НАСА със своите технологии. Електромобилът е базиран на концепцията, че водородът е горивото на бъдещето - както за пътуванията в космоса, така и на земята.

Теглото на Hyperion XP-1 е само 1031 кг, тъй като монококът и шасито са изработени от карбон, подсилен с титан. Олекотената конструкция допринася за дългия пробег и скоростните качества на машината. Тя трябва да излезе на пътя през 2022 г. в ограничен тираж от 300 екземпляра. На външен вид грабва окото с футуристичен дизайн и ефектно отварящи се крилати врати, а отвътре впечатлява с огромен извит дисплей по цялата широчина на таблото с размер почти 2,50 м.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05