Свят

Гардиън: С Новичок Русия изпраща демонстративно послание за заплаха и презрение

  03.09.2020 10:41  
Гардиън: С Новичок Русия изпраща демонстративно послание за заплаха и презрение

Използването на "Новичок" срещу Навални е послание за руска заплаха, констатира "Гардиън" в заглавие по повод новината от Берлин, че противникът на Кремъл Алексей Навални е отровен с нервнопаралитично вещество. Сега световните лидери може изпитват малко съмнения, че доказателствата сочат към Русия и президента Владимир Путин, подчертава британското издание.

Споровете какво точно се е случило с Навални продължиха близо две седмици и някои факти бяха установени - той е пил чай на летището в Томск, припаднал е на борда на самолета за Москва и след повърхностно лечение в руска болница е транспортиран до Берлин, където остава в медикаментозна кома, пише "Гардиън".

По-неясен е въпросът кой е отровил Навални и защо, продължава изданието и припомня за атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. с вещество от същия тип, разработвано през Студената война в съветски лаборатории и понастоящнем прерогатив единствено на Русия.

Двамата убийци, донесли Новичок в Солсбъри, са офицери от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), но не е ясно дали ГРУ стои зад заговора срещу Навални, или той е дело на руската Федерална служба за сигурност, ръководена от Путин преди да стане премиер и президент. Което и да е вярното, изборът на отровата не е случаен. Това е визитна картичка - по-малко намек и повече мигащ неонов сигнал. С използването на Новичок Москва праща демонстративно послание за заплаха и презрение както към Запада, така и към твърдите критици на президента вътре в страната, пише вестникът.

Неясно остава защо Москва разреши Навални да бъде лекуван в чужбина, съзнавайки, че рано или късно в организма му ще бъде открит новичок, пита се вестникът и цитира публикация на германското списание "Шпигел", че германските експерти са се консултирали с британските си колеги от "Портън даун", правителствената лаборатория, установила, че срещу семейство Скрипал е използвано вещество именно от групата Новичок. Така че логичният отговор е следният: Москва иска светът да знае, заключава "Гардиън".

"Таймс" съобщава, че британският премиер Борис Джонсън и външният министър Доминик Рааб, подобно на германския канцлер Ангела Меркел, са призовали да дадат обяснения за отравянето на опозиционера Навални.

"Файненшъл таймс" цитира източник от западно разузнаване, според когото използването на Новичок срещу Навални е солиден признак за държавна намеса. "Предвид историята на този нервнопаралитичен агент и това как е използван би било много изненадващо, ако не е имало разрешение от най-високо ниво", е казал източникът. Деловото издание отбелязва, че германско-руските отношения вече бяха напрегнати заради убийството на чеченски лидер в берлински парк миналата година и хакването на сървъра на Бундестага през 2015 г. "Покушението срещу Навални вещае допълнително засилване на това напрежение", пише вестникът.

Предполагаемата атака срещу Навални изтъква рискът, на който са изложени критиците на Кремъл и правозащитниците в Русия. Това е поредното предполагаемо отравяне на руски опозиционни активисти за последните пет години, като две от досегашните жертви са имали симптоми, подобни на тези у Навални, посочва "Файненшъл таймс".

Таблоидът "Сън" припомня, че експерти са казвали преди, че Русия предпочита да използва отрови заради лесното отричане и тяхната "зловеща театралност". Цитира се изявление на Марк Галеоти, старши сътрудник в мозъчния тръст "Роял юнайтед сървисис", че "даже и убиецът да не признае своята роля, евентуално с лукаво намигване, жертвата умира в ужасяваща и често продължителна агония". Това е "послание в бутилка с отрова", казва експертът.

По повод заявлението на Берлин, че заради случая с Навални ще се консултира със съюзниците си в НАТО и ЕС за евентуални съвместни мерки срещу Русия "Вашингтон пост" коментира, че това ще зависи от желанието на Доналд Тръмп да работи по въпроса с Германия и другите съюзници.

Вестникът припомня, че президентът на САЩ Доналд Тръмп с неохота се съгласи да се присъедини към Великобритания и ЕС за изгонването на дипломати. Той все още не се е конфронтирал с Путин по повод разузнавателните данни, че Русия е плащала на талибански бунтовници да убиват американски войници.

"Нито е възразил срещу продължаващите руски усилия в помощ на неговото преизбиране, чрез очерняне на кандидата на демократите Джо Байдън. Нищо чудно, че Путин си мисли, че ще се измъкне от още един скандал за нападение с химическо оръжие. По всичко личи, че той държи в джоба си президента на САЩ", заключава вашингтонското издание.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05