Новини

Цветанов: Да се променя Изборния кодекс 3-4 месеца преди избори е катастрофа

  04.09.2020 10:09  
Цветанов: Да се променя Изборния кодекс 3-4 месеца преди избори е катастрофа

"Ситуацията, в която се намира страната - институционална и политическа криза, води до тежко противопоставяне. На вчерашните протести имаше определени групи, които бяха и провокатори, създадоха друго усещане за протеста. Целта беше да се неглижира демократичната общност на образованите, на хората, които искат промяна и на хората, които са излезли спонтанно и искат да подкрепят справедливостта и промяната на ситуацията, която има днес в държавата". Това каза пред БНР вчера Цветан Цветанов, бивш заместник-председател на ГЕРБ, сега председател на Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност.

Полицията трябваше индивидуално да изведе от протеста провокаторите и по този начин щеше да се отслаби напрежението. Трябваше да има изпреварваща информация за подобни групи от хора, които ще отидат и ще участват в този протест, защото те в никакъв случай нямаше да изразят своите демократични възгледи по начин, по който го правят интелигентните, образованите и младите хора на протеста, коментира Цветанов в предаването "12+4".

"Управляващите са в най-благоприятната ситуация от създалата се вчера ескалация на напрежението, защото и днес виждаме позицията на българския парламент и категоричността да не се подава оставка. Тези безредици, които станаха снощи, са достатъчно силен мотив да се запази стабилността на страната", допълни Цветан Цветанов.

Той смята, че с обръщението си към депутатите президентът е показал, че няма да има диалог, а демонстрацията, която е направило управляващото мнозинство, напускайки пленарната зала, показва, че и те ще използват същия подход спрямо президентската институция.

"Това е основната цел на днешното управляващото мнозинство и на статуквото - запазване на властта в рамките на този парламент, изкарване на пълен мандат на правителството и провеждане на редовните избори от сегашното управление", подчерта Цветанов.

Според него да се променя Изборния кодекс 3-4 месеца преди провеждането на редовни избори е "голяма грешка, защото изпълнителната власт не успява да изпълни ангажиментите си за гарантиране на изборния процес, особено с машинното гласуване". 

"Затова винаги в 12 без 5 искат да променят изборното законодателство, за да се оправдаят с някакви други технически проблеми", коментира още Цветанов.

Това, което в момента витае в обществото и е оценка на демократично мислещите граждани според Цветанов е, че доверието в легитимността на сегашната власт и доверието в легитимността на правителството да проведе честни избори с всеки изминал ден намалява.

Цветан Цветанов заяви, че има притеснения за честността на изборния процес.

"Затова трябва да има някаква гаранция, че изборният процес ще бъде честен, ще бъде прозрачен и може би затова действително един служебен кабинет би могъл да проведе едни честни избори, или поне по-честни от тези, които биха могли да бъдат проведени сега. Усещането е такова в обществото, на база тази ескалация и пазенето на властта на всяка цена."

Заявените позиции на БСП и ДПС правят невъзможно да има консенсус за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, посочи Цветанов.

"За всички стана ясно, че всичко това, което се прави в момента, то е само за да се отклони вниманието, да се удържи мандата и да се стигне до провеждането на редовни избори в този кабинет и с условията, които те искат да наложат."


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19