Свят

ЕК иска налагане на санкции за хора, нарушаващи човешки права

  16.09.2020 12:29  
ЕК иска налагане на санкции за хора, нарушаващи човешки права

Европа ще предложи собствен закон "Магнитски", обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в своята годишна реч за състоянието на съюза. Тя обоснова необходимостта от подобно законодателство заради случаите на нарушение на човешките права в Беларус, Китай и Русия.

Председателят на ЕК иска налагане на санкции за хора, нарушаващи човешки права, да могат да се прилагат с квалифицирано мнозинство от държавите членки, а не с пълно единодушие, както е сега. Идеята ѝ бе посрещната с продължителни аплодисменти от Европейския парламент.

"Дали в Хонконг, Москва или Минск, ЕС трябва да има позиция и искам да заявя ясно, че ЕС е на страната на хората в Беларус, каза Лайен. Тя подчерта, че гражданите на Беларус "не са пионки на нечия шахматна дъска".

Лайен обеща ЕК да работи за "справедлива глобализация" и да настоява за равнопоставеност между различните страни. Европа трябва да играе изключително важна роля в света и да изгради своя собствена вътрешна виталност, каза председателят на ЕС.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21