Skandal typewriter
Свят

Лукашенко вини САЩ и съюзниците им в подклаждане на протестите

  17.09.2020 08:40  
Лукашенко вини САЩ и съюзниците им в подклаждане на протестите

 Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и съюзниците им в подстрекаване на масовите протести срещу управлението му, след като по-рано днес сходно твърдение изказа и шефът на руското разузнаване, предаде АП, цитирана от БТА.

В пространна реч, произнесена днес пред висши длъжностни лица, депутати и ръководители на беларуски медии, Лукашенко отправи нападки срещу ръководените според него от САЩ планове за дестабилизиране на страната. Той заяви, че американските съюзници в Европа участват в тези опити, подготвяни от години.

Демонстранти в Беларус изпълниха улиците за шеста поредна седмица, протестирайки срещу преизбирането с внушителна разлика на Лукашенко на изборите на 9 август. Протестиращите смятат, че изборите са били фалшифицирани и настояват на 26-годишното авторитарно управление на Лукашенко да се сложи край.

САЩ и Европейският съюз заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни и призоваха Лукашенко да започне преговори с опозицията, призив, който той отхвърли.

„Произведохме избори и получихме резултати и точка", каза Лукашенко пред представители на беларуския политически елит и добави: „Сега е време да спрем да буним обществото".

Шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви днес, че САЩ финансират и насърчават протестите в Беларус, като играят ключова роля в организирането им. Той каза, че американски НПО са отделили десетки милиони долари за финансиране на беларуски опозиционни групи, без обаче да представя доказателства.

В днешната си реч пред представители на политическата върхушка на Беларус Лукашенко обвини Чехия, Полша, Литва и Украйна в това, че помагат за разпалването на протестите. Всички тези страни са отхвърляли подобни обвинения от страна на беларуския президент в миналото, отбелязва АП.