Skandal typewriter
Новини

Цветан Цветанов за новия си проект: Това няма да бъде проект само на един човек

  20.09.2020 13:00  
Цветан Цветанов за новия си проект: Това няма да бъде проект само на един човек

Бъдещата политическа партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов представи своя Инициативен комитет. В една от залите на НДК се събраха 89 души, сред които бивши членове на ГЕРБ, спортисти, бизнесмени и общественици. Водещ на събитието бе Виктор Серафимов от Евро-атлантическия център за сигурност.
„Не знаем на колко скорости е Европа, но вярваме, че България трябва да удвои оборотите, за да имаме справедлива държава, а ние да се чувстваме горди като европейци“, заяви Серафимов при откриването на събитието. Според него това не може да се постигне без емблематична знакова фигура, която да е обединител, и Цветан Цветанов е именно такъв човек. „Повече от десетилетие той е в първите редици на българската политика. Неговият хъс, работа и неуморно следване на принципите на евроатлантизма помагат България да получи признание от всички в Европа“, подчерта той.
От своя страна, Цветанов заяви, че „Републиканци за България“ е проект, в който всичко ще бъде прозрачно. Той ще обедини всички дясно мислещи български граждани и ще отстоява евроатлантическата посока на страната.

Цветанов даде заявка, че това е проект на експерти, а не проект за лидерство. „Защото ние сме отбор. А отборът не е един човек, отборът сме всички ние“, подчерта той.

Заявката на „Републиканци за България“ е да обедини всички етноси, за да се преодолее разделението, което се забелязва в последните години. „Днешната институционална криза, противопоставеност, липсата на реален политически дебат, липсата на експертиза показват, че повече от всякога страната ни се нуждае да защити единственият възможен път – евроатлантическят. И няма съмнение, че това е най-доброто за държавата“, посочи Цветанов.
Сред популярните лица в бъдещата партия на Цветанов е бившият председател на комисията по външна политика в парламента от ГЕРБ Джема Грозанова, както и бившият кмет и бившият областен управител на Видин - Огнян Ценков и Албена Георгиева, както и един от учредителите на ДСБ – д-р Румен Динев.

Впечатление прави и името на журналиста и водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев, както и това на криминалния психолог Тодор Тодоров. Друго обществено познато име е Константин Иванов, който по време на пандемията около коронавируса стана популярен с инициативата си за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя“.
Джема Грозданова заяви, че е напуснала ГЕРБ, защото не е намирала ефективност в своята работа. Тя се присъединява към партията на Цветанов, защото смята, че ще бъде нещо ново, с нова енергия и с различен подход за работа.

„Това, което може да отличи нас от останалите партии, са хората, които участват в новия проект, и начинът на работа“, заяви тя.

Според Грозданова сегашният парламент няма достатъчно доверие, за да бъдат неговите решения легитимни. „Смятам, че е нужно да има предсрочни избори, за да дойде ново доверие“, каза още тя.
На събитието присъстваха и много българи от чужбина. Сред тях бяха легендарният ни щангист Благой Благоев, който от дълги години живее в Мелбърн и е представител на българската общност там, и оперният певец в Кьолнската опера Георги Пандуров.

А Иван Тодоров, който над 30 години живее в Чикаго и работи за съхраняването на българските ценности на територията на САЩ, дори дарява наследствената си къща в Пловдив за офис на „Републиканци за България“.

С мисъл за всички българи зад граница партията си поставя за цел да се даде възможност за електронно гласуване в чужбина.
Горан Благоев представи учредителната декларация на „Републиканци за България“. В нея се посочва, че сред основните цели на партията ще бъде воденето на дясно-центристка политика, която да е неразривно свързана с принципите на демократичност, предвидимост и толерантност.

Членовете на партията ще работят за отстояване на върховенството на закона, за промяна на корупционния политически модел у нас и за институционално укрепване и ръст на доверието в държавните институции. „Републиканци за България“ ще провежда политика, която да гарантира енергийната независимост на България, както и по-добри условия за работа на изучилите се в чужбина български младежи.

Цел на партията е и промяна на негативния образ на българския бизнес, както и минимизиране на негативните ефекти от демографската криза.

Учредяването на ПП „Републиканци за България“ ще бъде следващата седмица.

Цветан Цветанов коментира и актуалните политически теми, като заяви, че според него Бойко Борисов няма да бъде повече премиер. Това е видно от обществената оценка, която показва, че правителството е изчерпало доверието в себе си.

Той не изключи още бивши членове на ГЕРБ да се присъединят към „Републиканци за България“. „Много са хората, които се чувстват обидени от начина, по който в момента и те се вписват в общия знаменател на това, че ГЕРБ е партията, която трябва да си отиде от политическия хоризонт. Незаслужена е оценката, която се дава за много честни симпатизанти, които са работели за каузата“, смята Цветанов.

Той заяви, че при влизане в бъдещия парламент партията може да управлява заедно с тези политически формации, които поддържат твърдата и последователна евроатлантическа посока.


Анкета

Какви мерки взимате, за да се предпазите от Covid-19?


Резултати
Видео
Невероятни инженерни проекти в Дубай (видео)
 26.09.2020 08:36      
Видео
Топ 15 плажове в света (видео)
 25.09.2020 11:16