Свят

Тръмп наложи нови санкции на Куба

  23.09.2020 19:19  
Тръмп наложи нови санкции на Куба

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в сряда нови санкции, свързани с Куба, предаде "Ройтерс".

Мерките ще забранят на американците да отсядат в имоти, собственост на кубинското правителство, както и да внасят кубински пури и алкохол.

"Днес, като част от продължаващата ни борба срещу комунистическото потисничество, обявявам, че Министерството на финансите ще забрани на американските пътници да отсядат в имоти, собственост на кубинското правителство", каза Тръмп на събитие в Белия дом.

"Освен това, допълнително ограничаваме вноса на алкохол и кубински тютюн", каза още той.

Държавният глава направи изявлението по време на церемонията в чест на ветераните от Залива на прасетата и в чест на 40-годишнината от кризата в Мариел през 1980 г., която доведе 120 000 кубинци в Маями.

По-рано през септември стана ясно, че Тръмп е решил да удължи до 14 септември 2021 г. търговските санкции срещу Куба.

През юли Куба предприе нови икономически мерки с цел задвижване на икономиката си на фона на наближаващата международна криза заради пандемията, при която САЩ втвърди рестрикциите срещу островната държава.

Припомняме, че вчера Венецуела и Куба заклеймиха САЩ в речи пред ООН.

Кубинският външен министър Бруно Родригес Парила разкритикува САЩ.

"На тази 75-та годишнина на ООН мултилатерализмът и международното право са застрашени от най-голямата световна сила. Безотговорното поведение на САЩ е най-голямата опасност за международния мир и сигурност", настоя той.

"Изглежда, че (САЩ) воюват с планетата... и нейните жители", каза Родригес Парила, осъждайки "икономическата, търговската и финансовата блокада", наложена от Вашингтон на Куба.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05