Skandal typewriter
Икономика

"Кауфланд" глобена с 343 417 лв. заради развален договор

  23.09.2020 19:48  
\

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби търговската верига „Кауфланд България" с 343 417 лв. за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Това съобщиха днес от антимонополната комисия, а решението й е било взето на 17 септември.

По-силната позиция при договаряне е проявена спрямо доставчик на веригата - търговецът на спиртни напитки "Кети-94" ООД. През 2015 г. "Кауфланд" необосновано е поискала от доставчика си да свали цените на доставяните напитки, като е блокирала голяма част от асортимента и впоследствие през 2016 г. е прекратила договора.

Санкцията представлява 7% от размера на нетните приходи на дружеството от продажбата за 2019 г. на продуктите, предмет на нарушението

"КЗК установи, че след юли 2015 г. Кауфланд следва в търговските си отношения с „Кети-94“ ООД (доставчик на спиртни напитки в ниския ценови клас) определен модел на поведение, който е резултат от по-силната позиция на веригата в конкретното правоотношение и който противоречи на добросъвестната търговска практика", се казва в решението. 

"Този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик, уврежда неговите интересите като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите. Прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от Кауфланд за постигане на максимална печалба за сметка на финансовата загуба за доставчика. Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени", се казва още в решението на антимонополната комисия.


Анкета

Какви мерки взимате, за да се предпазите от Covid-19?


Резултати
Видео
80-годишен пенсионер кара ежедневно Ferrari
 20.10.2020 18:37      
Видео
Sony пуска 3D дисплей, без нужда от специални очила
 19.10.2020 13:19