Свят

Протести обхванаха Тайланд

  25.09.2020 09:34  
Протести обхванаха Тайланд

Тайландските депутати отложиха решението за конституционна реформа, предизвиквайки гняв сред протестиращите пред парламента, настояващи за промени в написаната от военните конституция на кралството и реформа на непристъпната монархия, предаде "Франс прес".

Очакваше се депутатите да гласуват за създаването на проект за комисия за реформа в отговор на надигащото се продемократично движение, което мобилизира 30 000 демонстранти миналата седмица - най-голямата демонстрация на сила в кралството от преврата през 2014 г.

Ала това действие беше отложено, след като управляващата партия предложи парламентарна комисия за допълнително проучване на шестте предложени изменения в конституцията.

Сред повече от хиляда протестиращи пред парламента организаторът Татеп "Форд" Руанпрапайкицери заяви, че правителството се опитва да "спечели време" с този ход.

"Това показва тяхната неискреност към тайландския народ", каза той пред "Франс прес" и допълни: "Не можем да го приемем."

Протестиращите стояха на парапети, за да поставят продемократични стикери високо на затворените порти на парламента, докато охраната гледаше.

Други изрисуваха със спрей контури на плоча, поставена по време на протеста през уикенда в историческия парк Sanam Luang.

Така наречената "Народна плоча" по-късно беше премахната от полицията. Тя имаше за цел да е препратка към плоча, отбелязваща края на кралския абсолютизъм през 1932 г., която мистериозно изчезна преди три години.

Крал Маха Ваджиралонгкорн е на върха на тайландската власт, подкрепян от свръхроялистки военни и милиардерски кланове на кралството.

Кралското семейство се радва на подкрепа от предимно по-възрастни консерватори, десетки от които се отправиха към парламента в сряда, за да внесат петиция със 130 000 подписали се срещу конституционните промени.

Ултрабогатият монарх прекарва голяма част от времето си в Европа, но той е бил в Банкок днес, за да отбележи Деня на принц Махидол, полагайки венец пред статуята на дядо си, съобщават местните медии.

Движението, за което студентите твърдят, че е без лидер и е вдъхновено от продемократичните протестиращи в Хонконг, също така призова Прают Чан-О-Ча, бивш началник на армията, който организира преврата през 2014 г., да подаде оставка и правителството да спре "тормоза" на политически опоненти.

Преди протеста властите официално заведоха дела срещу някои от социалните мрежи, използвани от младите демонстранти, за да подкрепят посланието си.

Започнаха действия срещу Facebook и Twitter за неспазване на искането за сваляне на "обидни" материали, заяви министърът на цифровата икономика и общество.

Миналия месец Facebook изпълни искането на правителството да премахне "Роялистки пазар", група, създадена от живеещ в изгнание правителствен критик, която обсъжда ролята на монархията в тайландското общество и има повече от милион членове.

Но около 400 заявени интернет адреса остават на платформата, каза министърът, отказвайки да каже дали те са били маркирани от неговото министерство, защото критикуват краля.

"Това не е само политика - има и други фактори, обхванати от (Закона за компютърните престъпления)", каза той.

Тайландската монархия е защитена от един от най-твърдите закони за клевета в света, но някои активисти призовават и те да бъдат отменени.

Докато депутатите обсъждаха, организаторът на демонстрацията Сирапхоп Атохи произнесе реч от задната страна на камион пред парламента, призовавайки хората вътре да постигнат конституционно "ограничение" на властта на монархията.

"Ако те все още се съпротивляват... тогава в крайна сметка те не биха могли да устоят на вълната от хора", изтъкна той./news.bg


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05