Спорт

Какво е нужно, за да се превърнеш в eSports сензация?

  28.09.2020 12:31  
Какво е нужно, за да се превърнеш в eSports сензация?

Електронните спортове продължават да печелят позитиви и все по-сериозна световна публика. В последните няколко години забелязваме наличието на най-различни и интригуващи турнири, даването на сериозни награди за победителите и разнообразие от платформи, на които играчите да премерват сили. В случай, че се чудите какво точно представлява тази дисциплина, отговорът не е особено сложен - електронните спортове са компютърни игри, в които професионалисти премерват сили едни срещу други в добре подготвени отбори.

 Поради все по-сериозният зрителски интерес можем да бъдем сигурни, че тази година една от най-добре платените професии ще бъде именно тази на електронните атлети. Разбира се, мнозина се впускат в тази дисциплина и избират някои добре познати заглавия като Counter-Strike:GO, Call of Duty, League of Legends и Dota II. В ядрото си тези игри зависят само от добрия отбор, а индивидуалните играчи често могат да бъдат наказани за своята дързост.

Към това добавяме и присъствието на динамика, сериозни обрати, възможност за прилагането на разнообразни стратегии и максимални качествени преживявания. Тук идва магическият въпрос: трудно ли е достигането на титлата "професионален геймър". Макар и за мнозина тези игра да са хоби, истината е, че професионалните играчи трябва да разполагат с невероятна физика, особено след като голяма част от играта се базира на рефлекси - понякога може да ви се стори, че гледате професионален музикант, който свири на орган - и достатъчно трезва мисъл.

За разлика от други спортни дисциплини, където бъдещият шампион трябва да започне тренировки от самото начало, за да подготви тялото си, в електронните спортове ситуацията е малко по-различна. Професионалните играчи са средно на по 24 години, докато дамите в тази дисциплини са средно на 27 години. Често можем да забележим и 16-годишни малки виртуози, които имат какво да доставят на тази дисциплина от най-ранна възраст.

Нещо още по-важно е, че всяко едно хоби, което се превърне в професия, неизбежно ще се превърне в работа. Както повечето експерти и професионалисти заявяват, повечето играчи стриймват в интернет своята игра и внимават много, за да бъдат на ниво, а това видимо показва, че никой вече не се забавлява, а е концентриран и подготвен за най-лошото. Следователно ако не сте стартирали в най-ранна възраст с клавиатурата в ръка и поне веднъж не сте слагали капки за очи пред монитора, най-вероятно професионалните дисциплини ще се окажат доста трудно предизвикателство.

Това обаче не означава, че феновете не могат да осребрят познанията си в тази  дисциплина. Спокойно можем да забележим, че букмейкъри като efbet вече предлагат залози на електронни спортове, а още по-приятната новина е, че в онлайн платформата можем да се възползваме и от функцията за пряко предаване на срещите. С други думи, ако сме запознати с големите имена и познаваме по-сериозно материята, можем да оставим играчите да правят най-доброто, на което са способни, докато ние се любуваме и засилваме допълнително адреналина чрез поставянето на залози.

Освен това не трябва да забравяме, че дори електронните атлети трябва да спазват режим, да се грижат за тялото си, да спят достатъчно, а да не забравяме, че менталното напрежение отдавна изисква и присъствието на психолог и психиатър за малко по-бързо възстановяване. Често можем да забележим, че зад големите печалби седят хора, които ще впрегнат цялото си същество за победа. Тук ще открием дори наличието на контузии, все пак са необходими добри рефлекси и след няколко часа игра ще започнем да изпитваме сериозна болка в сухожилията. Не случайно вече и тук се говори за спортни травми и ранна пенсия.

Светът на електронните спортове е отворен за всички, които искат да опитат тази тръпка и да проверят дали наистина са способни да издържат на темпото. Не си правете илюзиите, че след две седмици ще бъдете готов за големите турнири. Не случайно името на тази дисциплина е електронен спорт, тук са необходими много сериозни тренировки, при това не само индивидуални, но и с екип.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48