Новини

Екатерина Захариева: Все очакваме някой отвън да ни оправи

  01.10.2020 18:15  
Екатерина Захариева: Все очакваме някой отвън да ни оправи

Докладът на Европейската комисия е филм, който и друг път сме го гледали – всеки го чете както му е изгодно и удобно. Докладът е обективен, ясно посочва напредъка на България и оставащите дефицити. Това заяви в предаването "Лице в лице" в ефира на bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с доклада на ЕК за върховенството на закона у нас.

,,Общият доклад също е важно да се прочете, защото там е описано това, към което се стреми ЕК, а именно Европа да бъде стандарт за върховенство на правото, на гражданските свободи и на медийната свобода. Но всяка държава има дефицити и трябва да имаме тясно взаимодействие с отделните страни, за да може заедно да преодолеем дефицитите. Тук все си мислим, че някой трябва да дойде отвън да ни оправи'', допълни вицепремиерът.

Знаете ли, че в общия доклад е посочено, че 73% от европейските граждани считат, че техните държави не се борят достатъчно ефективно с корупцията? На фона на това у нас са направени много неща през годините за консолидиране на антикорупционните органи, подчерта Захариева и напомни, че за да се стигне до осъдителна присъда, трябва да има съдебен процес и право на защита по делата за корупция.

,,Текстовете за медиите като цяло са критични. Отчетено е, че има орган – СЕМ, но той трябва да бъде по-добре финансиран. Не се забранява по закон политическите партии да притежават медии, а ние от ГЕРБ сме единствените, които нямаме връзка с никакви медии'', посочи тя и добави, че прозрачността относно собствеността на медиите е изключително важна.
Екатерина Захариева обясни още, че по проекта за нова Конституция работят юристи от Министерството на правосъдието, като в същото време се поддържа и постоянна комуникация с Венецианската комисия.

Трябва да сме сигурни, че това е правилният механизъм, който ще доведе до резултат. По-добре да загубим месец-месец и половина, отколкото да изгубим десет месеца в спорове за това кое е правилно и кое не, отговори външният министър на въпрос дали не се губи прекалено много време в чакане на становище от Венецианската комисия.

На въпрос за отношенията ни със Северна Македония първият ни дипломат подчерта, че темата с произхода на Гоце Делчев е един от многото въпроси, които трябва да бъдат решени между София и Скопие, посочвайки още езика и историческото минало.

Няма как да предадем историята си, въпросът е по-скоро да не предадем бъдещето си, отбеляза в заключение вицепремиерът Екатерина Захариева.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19